Vem rattar vad?

Jag hör till dem som hoppas och tror på de självkörande bilarna. Idag står bilar för det mesta parkerade; antingen utanför bostaden eller utanför arbetsplatsen. Med självkörande bilar behövs inte dessa parkeringsytor – och inte heller något Landborgsgarage i Helsingborg. Den självkörande bilen är en teknisk landvinning att önska all framgång.

Men ibland går vi rejält vilse i den nya tekniken. Företag som erbjuden en digital läkarkontakt blir fler. Framför allt relativt unga storstadsmänniskor gillar att göra digitala besök under kvällar och helger och står för de flesta kontakterna. Allt medan hemmalandstinget/regionen står för kostnaderna.

Landstings- och regionpolitiker som är pressade av den dåliga tillgängligheten i vården har gett sin välsignelse. Men binder samtidigt ris åt sin egen rygg. Systemet kan stå den offentliga vården dyrt, på samma sätt som den inhyrda personalen.

Det resulterar i akuta insatser, men löser inte de grundläggande problemen.

Naturligtvis ska även sjukvården använda sig av digitaliseringens fördelar för journalsystem, medicinhantering och som kunskapsbank. I en redan etablerad kontakt mellan en husläkare och patient kan en datorkontakt också vara ett bra verktyg.

Men målet måste vara att bygga upp ett system där grunden utgörs av en väl fungerande primärvård. I en sådan har patienten sin egen läkare. Varje läkare har färre patienter att ta hand om än vad som är fallet idag. Kontakterna mellan primärvård och slutenvård måste förbättras. Sjukvårdspersonal bör göra fler hembesök.

Tyvärr tycks det vara enklare att hyfsa köerna genom ett klick. Det är att förminska värdet av det personliga mötet.

Lotta Hördin

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s