Mitt bord och ditt bord

I en insändare i Helsingborgs Dagblad tar Tore Bryneholt upp en intressant fråga. Kan kommunpolitiker lägga sig i frågor som rör sjukvården?

Det är region- och landstingspolitiker som har ansvar för sjukvården. Medan kommunpolitiker har ansvar för skola, omsorg, en stor del av kultursektorn, förenings- och idrottsliv, samhälls- och byggplanering.

Men om det finns problem i sjukvården, om allt inte fungerar fullt ut, drabbas ju verkligen invånarna i kommunerna. Är det så enkelt att kommunpolitikerna bara kan säga att det inte är vårt bord?

Akuten på Helsingborgs lasarett dras med problem sedan flera år tillbaka. Bristen på vårdplatser på sjukhuset och problemet med färdigbehandlade som får vara kvar när inte kommunerna har kapacitet att ta emot dem har länge angetts som orsaker. Men nu verkar det mest handla om brist på personal. Överbeläggningar, långa köer, dåliga arbetsvillkor har lett till att personal säger upp sig och att arbetsplatsen inte lockar nya att söka sig dit.

Det här får man verkligen hoppas bekymrar regionpolitikerna. Men det borde också bekymra kommunpolitikerna i Helsingborg.

Det kan hända att politikerna tar upp det i sina partier, där politikerna inom olika beslutsfattande församlingar möts.

Men det är, som Bryneholt påpekar, inget som gemene man får veta något om.
Det är synd. Och vi är många som undrar.

Eller så beror tystnaden kring detta att man från kommunens sida faktiskt inte lägger sig i. Det är i så fall rätt anmärkningsvärt.

Kommunpolitiker brukar ju inte dra sig för att uppvakta regeringen när det gäller att lobba för stora infrastrukturprojekt. Alltså försöka påverka en annan politisk beslutsinstans att ta beslut i en riktning som gynnar den egna kommunen.
Lite mer av den varan hade verkligen varit på sin plats när det gäller de så viktiga sjukvårdsfrågorna.

Det ska naturligtvis inte gå så långt som det enligt Uppdrag granskning gjort i Sollefteå, där kommunen tryckt upp och bekostat kampanjmaterial mot nedläggningen av stadens BB. Men givetvis har politikerna i Sollefteå rätt till en åsikt, och även framföra den till sina partikollegor i regionen.

Politiker måste gå den politiska vägen, genom sina partier förstås. Men samtidigt göra dessa diskussioner synliga för kommuninvånarna.

Till sist, så kan man förstås ställa frågan om gränsdragningen vad gäller ansvaret för sjukvården är den rätta. Det får vi återkomma till.

Lotta Hördin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s