Tänk om! Låt folk rösta om Landborgsgaraget! 

Sundet, Landborgen och den långsmala stadskärnan däremellan. Det kännetecknar Helsingborg. Utifrån dessa förutsättningar har staden formats och växt.

Landborgen är alltså ingen liten höjd vilken som helst. Parkeringsgaraget – eller Landborgskopplingen om man föredrar det – är oavsett vad man tycker i sakfrågan ett planerat bygge på en mycket speciell plats.

Det kräver extra hänsyn – både till platsen och till den demokratiska förankringen av projektet.

Beslutet är fattat i demokratisk ordning i fullmäktige – det är sant. Men med en knapp majoritet. Och någon valfråga lär det knappast bli, eftersom beslutet ju redan är fattat.

Enligt kommunens kontrollräkning som nyligen blev klar fattas omkring 1 000 godkända namnunderskrifter för att nå upp till gränsen för ett folkinitiativ (10 procent av de röstberättigade kommuninvånarna måste skriva under.)  Men det finns trots allt nästan 10 000 godkända underskrifter och i det läget hade Helsingborgs stad kunnat välja att hålla en rådgivande folkomröstning i alla fall. För att värna om tilltron till den lokala demokratin.

Det hade varit möjligt om en majoritet i kommunfullmäktige bifallit de motioner (från Miljöpartiet och Vänsterpartiet) som nu har lämnats in. Men såväl alliansens partier som Sverigedemokraterna säger nej.

Det är fortfarande möjligt om tillräckligt många ledamöter i fullmäktige tänker om.

Vad kan de som vill sätta full fart framåt vinna på en försening? Och de som anser att folkomröstningar är problematiska i en representativ demokrati?

Jo, en djupare och bredare förankring i en fråga som delar både väljare och politiker. Kanske också en ökad tilltro till den lokala demokratin när folkinitiativet nu nådde nästan fram. Samt att argumenten för och emot – och det finns tunga argument från båda sidor – får prövas mot varandra.

Det rör trots allt de absolut äldsta delarna av Helsingborg – en plats som är speciell  för helsingborgarna. Men också frågan om bilarnas framtida roll i de centrala delarna av stan.

Ingrid Runsten 

En reaktion till “Tänk om! Låt folk rösta om Landborgsgaraget! 

 1. Apropå garage i Landborgen är jag rädd att en folkomröstning skulle ge garageförslaget en skjuts framåt. Synen på bilen är alltför kortsiktig – ännu så länge. Alltfler trafikforskare ifrågasätter bilismens framtid. F d GM-chefen Bob Lutz är bara en i raden som anser att bilismen i sin nuvarande form är avvecklad om 20 år.
  Förra veckans besked från Trafikverket om nej till fler filer av E6 andades framtidsförnuft. Reaktionen var väntad med alla upprörda bilfans som bakom åkeriernas ilska fäktade för mer plats åt bilarna. Argument som miljö och minskade odlingsarealer vägde lätt.
  Vad många tydligen inte inser är att teknikutvecklingen kommer att ta över bilkörande och bilägande. En utveckling som ingen kan stoppa. Så sent som idag (måndag 12 februari) flaggar en av våra största motortidningar om att man provkört en självkörande bil – tillverkad av svenska Autoliv!
  Inom en nära framtid kommer vi att beställa skjuts via mobilen och trafiken kommer att flyta långt säkrare än idag med alla mänskliga felgrepp som riskfaktorer. Ett landborgsgarage kommer att eka tomt. Det finns t o m de som menar att vägarna 2030 till blott 40 procent kommer att vara trafikerade jämfört med idag. Detta p g a bränslebrist kopplat till tvingande miljöhänsyn.
  Okej att man med artificiell fotosyntes är på väg att åstadkomma nya drivmedel men det tar många år at förverkliga. Innan dess har internetvärldens ingenjörer hittat nya sätt för människors dagliga tillvaro. Den utvecklingen gör inga pauser, det är bara att se sig omkring.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s