Om konsten att behålla vårdpersonalen

Problemet med brist på personal har Region Skåne dragits med under en längre tid.
Inhyrd personal är den kortsiktiga – och dyra – lösningen.
I Region Skåne lyckades man förra året minska kostnaderna för bemanningspersonal. Ändå kostade hyrpersonal cirka 300 miljoner, enligt SVT Skåne, som också kan berätta att detta motsvarar 170 sjukskötersketjänster och 125 läkartjänster.

I en artikel i HD i januari sade divisionchefen vid Helsingborgs lasarett, Harald Roos, att problemen vid akuten egentligen inte handlar om en brist på fysiska utrymmen utan beror på svårigheter att rekrytera och inte minst behålla personalen.

Det är allvarligt att utbildad vårdpersonal i så stor utsträckning vänder den största vårdarbetsgivaren i Skåne ryggen.
Sjuksköterskor går hellre till bemanningsföretag, till kommunerna eller läkemedelsindustrin, enligt SVT Skånes granskning.

Det är därför dags för mer drastiska åtgärder.

Inför 6-timmars arbetsdag.
Visst det kan verka dyrt initialt men om det kan minska inhyrningen kanske det går jämt upp.

Gör det attraktivt för den som vill arbeta efter 67 genom till exempel individuella arbetstider och att få bedriva mentorskap.

Betala för sköterskors vidareutbildning och koppla ihop det med att de måste jobba inom regionen ett visst antal år efter examen.

Låt personalen bestämma mer och tjänstemännen mindre vad beträffar organiserandet av arbetet.

Se till att det finns gott om särskild administrativ personal. Se till att det finns andra viktiga funktioner på kliniker och mottagningar; vaktmästeri, tillgång till bra mat och annan service, som kan vara värdefull. Och som gör att vårdpersonalen kan arbeta med det som de är utbildade för.

Det finns säkert andra viktiga faktorer som skulle kunna göra Region Skåne till en bättre arbetsgivare.
Fråga de anställda som fortfarande är kvar.

Lotta Hördin

 

2 reaktioner till “Om konsten att behålla vårdpersonalen

 1. Lotta,
  Jag efterlyser fakta om sjuksköterskornas löner. Vad tjänar en sjuksköterska, nyanställd resp. med ett par års erfarenhet? Vad betalar Region Skåne för en fast anställd sjuksköterska inklusive arbetsgivaravgifter etc.? Vad tjänar en sjuksköterska hos bemanningsföretagen? Vad debiterar bemanningsföretagen regionen för en sjuksköterska?
  Hälsningar
  Olle

  Gilla

 2. Hej Olle! Jag skrev medvetet inget om lönerna i det här inlägget. I dagsläget tror jag att det är en rad andra faktorer som gör att t ex sjuksköterskor slutar.
  Enl Vårdförbundet statistik från 2016 tjänade en kommunalt anställd sjuksköterska i snitt 32 831 o en landstingsanställd 31 426. Räknar man med sjukskötersketjänster inom stark myndigheter kommer man upp igen medellön på 36 973.
  Vad gäller hyrpersonal är det svårare att hitta statistik. Men 2016 var ingångslönen för en sjuksköterska i landstinget 25 000 medan en nyutbildad sjuksköterska i ett bemanningsföretag kunde få 33000.
  Vad hyrpersonalen kostar landstingen är ännu svårare att hitta, så här snabbt. Jag har sett uppgifter på allt från 65 000 till 120000.
  Men som sagt, jag tror faktiskt att arbetstider, platsbrist och för få anställda idag är ett större problem än lönen.
  Även om lönen givetvis också spelar roll.
  Hälsningar
  Lotta

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s