Ska Norr ta över Söder? 

På Rådhusets fasad syns ryttare, krigare och till slut Sjöfartsgudinnan fladdra förbi. Marie-Jeanne Gauthés installation Chatty Walls är en del av Drömljus. Installationerna finns över hela stan, från Norr till Söder, och får fler att besöka stadsdelar där de kanske annars inte är.
 Om Chatty Walls speglar Helsingborgs historia så speglar stadens Vision 2035 kanske framtiden. Då ska Helsingborg vara den ”skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden.”
 Det är ganska diffust och styrkan med visionen sägs vara att de där orden kan betyda väldigt många olika saker.
 Hur staden kommer att se ut då, avgörs här och nu när det byggs i rekordtakt. Kommer de höga fyrkantiga husen, som just nu gör halt ungefär vid Mäster Palms plats att ha brett ut sig över hela Söder? Suddas den osynliga gränsen mellan Norr och Söder ut när allt ser precis likadant ut överallt?
 Jag, och många andra, lyssnade häromdagen på William Persson när han på Stadsbiblioteket berättade om Helsingborg då och nu med utgångspunkt från sina böcker med gamla och nya bilder från samma plats.
 Slående är hur 1960-talets framväxande bilism skövlade stadsmiljöer. Torgen blev parkeringsplatser, gator blev genomfartsleder, nya köpcentrum byggdes och vackra gamla byggnader ersattes av fyrkantiga lådor. Så fult tänker vi, hur kunde de? ”Man vet alltid bäst i sin samtid”, betonar William Persson.
 Så 2035 kanske vi ser tillbaka på åren då de höga, ofta vita, fyrkantiga byggnaderna bredde ut sig överallt. Och det småskaliga som överlevde 60-talet – exempelvis de miljöer som berättar om stans förflutna som industristad  – finns möjligen bara bevarade på Fredriksdals museum.
 Det är bra att biografpalatset får ligga på Söder. Förhoppningsvis kommer det inte att gå en osynlig mur mellan den nya stadsdelen Oceanhamnen och den gamla. På Söder finns tomma lokaler att fylla, det behövs mer verksamhet, fler arbetsplatser. Varför flyttar inte kommunen exempelvis några förvaltningar hit?
 Men sudda inte ut Söders historia och nutid för att allt ska se precis likadant ut i framtiden. Och visst vill turister ha hotell, men en tjusning med att besöka en stad är att kunna promenera runt i stadsdelar som skiljer sig år.
 Låt oss inte sitta där, i Stadsbibliotekets hörsal 2035 och säga: ”Varför gjorde de på det här viset?”
Ingrid Runsten

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s