Vägval i valet

I ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad konstaterar Per Tryding, vice vd för Sydsvenska handelskammaren, att frågan om en utbyggnad av E6 mellan Helsingborg och Malmö blivit en symbolfråga. Handelskammaren har länge drivit på för att få till ytterligare körfält på den så trafikerade motorvägen.

Trafikverket vill inte bygga ut hela E6:an i nuläget. Verket ser hellre en upprustning och föreslår en del andra åtgärder. Det handlar om omkörningsförbud för lastbilar och olika hastighetsgränser på olika sträckor.

I ett annat debattinlägg i samma tidning och i samma fråga hävdar Mats Améen, trafikkonsult på företaget Trivector, att en utbyggnad av vägen bara skulle generera ännu mer trafik. Han tar motorvägssystemet i Los Angeles som ett avskräckande exempel. Det har byggts ut men utbyggnaderna har inte löst köproblemen.

Per Tryding avfärdar dessa påståenden och menar att det saknas utredningar som visar att utbyggnader faktiskt genererar mer trafik. Han menar att de som framför dessa påståenden gör det av politiska skäl.

Ja, så kan man hålla på och tvista.
Givetvis ska vi genom utredningar och analyser försöker ta reda på hur det faktiskt ligger till. Så forska mer.

Men infrastrukturfrågor är också politik och det är inget fel i det.

Det handlar ju om vilket samhälle vi vill ha.

Vill vi ha stadskärnor som domineras av bilar? Vill vi ha vägar som korkas igen under rusningstid? Tycker vi att det är bättre att i storstadsregionerna satsa på järnväg och annan kollektivtrafik framför bilen?

Någonstans måste valet göras.

Därför är infrastruktur också en fråga om politik.

Lotta Hördin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s