Shoppa vård

När räkningen från Klarna dimper ned i mejlboxen får jag ett gratis digitalt läkarbesök som bonus. Det är den digitala vårdtjänsten Min Doktor som hoppas locka till sig nya kunder. Marknadschefen för Min Doktor kommenterar samarbetet så här: ”Klarnas kunder är vana att shoppa, boka resor och sköta bankärenden på nätet och nu vill vi uppmärksamma dem på att de även kan få primärvård lika enkelt.”

Själv blir jag illa berörd av ”gåvan”. Det känns oseriöst att shoppa vård på det här sättet. Men också bekymmersamt att den här typen av företag har kunnat växa fram i Sverige. Om tillgängligheten i den vanliga primär- och akutvården fungerat bättre hade de digitala vårdföretagen inte haft någon marknad att verka på.

En digital kontakt mellan läkare och patient kan rätt använd vara ett bra verktyg för vården. I Helsingborg har till exempel Capios Cityklinik infört detta för sina listade patienter.
Den stora skillnaden mellan Capios digitala läkarbesök och de digitala kontakterna på till exempel Min Doktor är att Capio har ett helhetsansvar för sina patienter och verkar inom ramen för sin vårdcentral. Att regionen inte hunnit med i utvecklingen och det råder oklarheter hur den här typen av besök ska debiteras måste naturligtvis få en snabb lösning.

Men de avarter som vi de senaste åren sett i spåren av de digitala doktorföretagens etablering måste bort. Den nya patientlagen från 2015 har gett patienter möjlighet att söka vård i hela landet. Detta har de digitala doktorsföretagen utnyttjat. Några har slutit avtal med region Jönköping för att via dem kunna debitera de digitala patienternas läkarbesök.
Nyligen köpte ett digitalt doktorsföretag en vårdcentral i Sörmland, där det är gratis att besöka primärvården. De digitala patienterna från hela landet får gratis digitala läkarkontakter, men deras hemlandsting debiteras för besöket.

Detta kostade, enligt uppgifter i media, landstingen 80 miljoner kronor förra året.

Pressade landstingspolitiker har sett de digitala doktorsföretagen som ett sätt att snabbt lösa köproblemen. Det var naivt.

Vårdens lösningar måste vara långsiktiga. Kontinuitet är viktigt för en bra vård. Tillgängligheten måste bli bättre, liksom arbetsvillkoren för läkare och sjuksköterskor i primärvården. Färre listade patienter och fler vårdcentraler, är en väg att gå.

Men vård är inte som vilken vara som helst. Vi ska inte shoppa vård.
Vi ska få vård när vi verkligen behöver den.

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll har reagerat och sagt sig vara beredd att titta på lagar och regler. Det är bra och på tiden.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s