Låt liten torsk få växa sig stor 

Under vintermånaderna leker torsken. Honorna lägger rom som ska bli småfisk. Som kan bli fullvuxen torsk om den får vara ifred.
I Öresund, där det råder trålförbud sedan 1932, är chansen större. Det är ett förbud som ständigt har fått försvaras mot kortsiktiga ekonomiska intressen och tjuvfiske.
 2014 fick EU en ny fiskepolitik och många applåderade. Nu skulle det europeiska fisket bli mer hållbart och utgå från vad bestånden klarade. Allt för att vi ska få ha levande hav också i framtiden.
Men regler hjälper föga om det brister i tillsynen. TT rapporterade häromdagen om en undersökning som Danmarks Tekniska universitet har genomfört på Danmarks Radios uppdrag. Den visar att under 2016 kastade danska fiskare tillbaka tio procent av all torsk som fångats, trots att det är förbjudet. Det är tusentals ton av småfisk som dör i onödan, till ingen nytta för någon. Och som en följd av bland annat olämpliga redskap.
I en debattartikel i HD-Sydsvenskan (19/2) skriver Conrad Stralka,  verksamhetschef för stiftelsen Baltic Sea 2020, om all småtorsk som kastas överbord varje år, trots att det är förbjudet. Han kräver förbud mot bottentrålning i Östersjön:
”Det är lätt att formulera ambitiösa politiska mål men utan uppföljning och efterlevnad betyder lagstiftning ingenting. Myndigheter och politiker måste ta sitt ansvar för att de reformer de drivit igenom också uppnår sina syften.”
Så sant. Såväl ovan som under ytan.
De olika EU-länderna måste tillsammans, men också på nationell nivå, se till att lagar och regler följs. Att se mellan fingrarna om det egna landets fiskare bryter mot reglerna är ett svek mot yrkesfiskare som följer dem.
Men framförallt mot torsken. Den har inte koll på några gränser.
När torsken är borta har Östersjön förlorat sin viktigaste rovfisk. Då kommer Östersjön att må ännu sämre. Och torsk, en gång vardagsmat, blir ännu mer något dyrt och exklusivt på finkrogen.
Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s