Riktig valfrihet

Det kommer att byggas två boenden för äldre i Mariastaden i Helsingborg. Ett trygghetsboende och ett äldreboende. Det är företaget Vectura som fått bygglov.
Nyligen fick också byggföretaget Magnolia beviljat bygglov för ett vårdboende på Drottninghög.

Båda byggena är välkomna tillskott vad gäller bostäder för äldre och för äldreomsorgen i stort.

Företrädare för Socialdemokraterna uttalar sig kritiskt och tycker att kommunen ska besluta var det ska byggas och sedan locka byggföretag att nappa på de tomter som erbjuds. Partiet vill också att kommunen ska besluta hur äldreboendena ska ägas och drivas, allt enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad.

Men det behövs verkligen både fler och olika typer av äldreboenden. Och är det på något område valfrihet passar är det väl just detta.

Genom att låta privata entreprenörer (som ju också måste driva äldreboenden enligt de lagar och regler som finns) vara med och står för utbyggnaden kan kanske äntligen begreppet valfrihet betyda något.

Den privatisering som skett inom äldreomsorgen i Helsingborg under årens lopp har för det mesta skett under valfrihetens täckmantel. Men en äldre person som bor på ett kommunalt vårdboende som plötsligt privatiseras har inte så mycket att säga till om. Detsamma gäller anhöriga och personal.
De har bara fått finna sig.
Det har verkligen inte handlat om valfrihet. Snarare om att kommunen tänkt sig spara en och annan krona.

Om man nu släpper fram andra och fler aktörer som bygger upp en verksamhet från så att säga noll kan vi förhoppningsvis slippa de här onödiga bytena av entreprenörer på befintliga boenden som vi sett allt för mycket av i Helsingborg.

I framtiden kan den som står inför valet att flytta till ett äldreboende förhoppningsvis kunna göra ett val värt namnet.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s