Sluta plåstra på välfärden

Idag har gymnasieminister Anna Ekström, S, tillsatt en gymnasieutredning. Alla politiker är överens om att en gymnasieutbildning är nyckeln till en plats på arbetsmarknaden. Ändå ”misslyckas mer än var tredje gymnasieelev med att ta en examen inom tre år”, skriver Anna Ekström på DN Debatt.
Hon konstaterar också att ”den fria etableringsrätten för gymnasier inte lett till ett allsidigt utbud av gymnasieprogram i hela Sverige – däremot till ett överutbud av populära program i starka marknadslägen.”
Det faktum att det idag bara är varannan elev som går i gymnasiet i sin hemkommun reser frågetecken kring kommunerna som huvudmän för gymnasieskolan. Anna Ekström ger utredaren i uppdrag komma med förslag på hur ansvarsfördelningen mellan stat, kommun och andra aktörer ska se ut i framtiden.

Det är bra.

Utvecklingen har sprungit förbi vårt sätt att organisera välfärden.

Och det är där vi nu måste börja. Vi måste ta tag i ansvarsfrågorna. Vem ska vara huvudman för skolan, för vården, för omsorgen?

Det har gjorts försök i den riktningen. Men hittills har de stupat på oenighet regioner och landsting emellan, oförmåga mellan kommuner. Sven-Åke Olofsson tar i en krönika i Helsingborgs Dagblad upp det faktum att det inte ens går att föra en vettig offentlig debatt i frågan om kommunsammanslagningar.

I sin söndagsledare skrev Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg om vårdens organisation. Hon har rätt i att rikspolitikerna borde sluta bjuda över varandra vad gäller antalet nya tjänster och summor som ska tillföras vården och istället ta itu med ansvarsfrågan.

Jag håller med henne. Det är dags att sluta plåstra på välfärden och istället fokusera på ansvarsfrågan,

Och det är dags att skrota landstingen, som man gjort i Norge, och delvis även i Danmark. De svenska landstingen och regionerna klarar inte sitt sjukvårdsuppdrag.

Det är bedrövligt att de båda politiska blocken kan fortsätta idka pajkastning i en för medborgarna så viktig fråga. Och alltjämt leverera så torftiga lösningar. Den ena sidan, de rödgröna, tror att ett utökat antal vårdanställda är den enda lösningen, medan den andra, alliansen, sjunger privatiseringens lov.

Det är inte mer privatiseringar som behövs. Det är reformer som krävs.

Anna Dahlberg påpekar, helt rätt, att man inte ska svartmåla läget, vården i Sverige håller fortfarande en hög kvalitet. Men det finns flaskhalsar och problem. Hon pekar ut några; en underdimensionerad primärvård och en överbelastad akutvård. Dahlberg skriver att i andra europeiska länder så är 95-99 procent av invånarna listade hos en läkare, i Sverige ligger siffran på 60 procent. ”Vi har en anonym vård, utan något kontinuitet, där vi springer på akuten för tillstånd som inte kräver sjukhusvård.”

Hon berättar om Norge där man gjorde det attraktivt att vara allmänläkare. Läkaren är egen företagare, men privatiseringen sker kontrollerat till exempel vad gäller upptagningsområden och patientlistor. I Norge har kommunerna ansvar för primärvården och staten har ansvaret för sjukhusen.

Detta skildrade också journalisten Britt-Marie Mattsson i ett tv-program för en tid sedan.

Ja, det verkar onekligen som om att det finns andra lösningar.

Svenska folket är inte heller så upprörda över vinsttak i välfärden som alliansens politiker, det har flera undersökningar visat de senaste åren. Det borgerliga blocket borde tona ned den retoriken. Liksom att de rödgröna borde släppa övertygelsen om att fler händer är det enda som hjälper mot de problem som finns.

Det finns ett starkt stöd för en välfungerande offentliga välfärd.
Men det duger inte att fortsätta att lappa och laga.
Se till att ansvaret hamnar på rätt ställe. Och, vad beträffar vården, ta gärna en tur till Norge.

Lotta Hördin

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s