Låt det våras för tågen

Sedan Hallandsåstunneln blev klar har tågresan till Göteborg blivit snabbare. Bara en timme och 40 minuter med SJ:s snabbtåg från Helsingborg. Strax över två timmar med Öresundståg. Det är ett tidsmässigt bra alternativ till bil på E6.

Men så är det priset. Över 600 kronor för två med Öresundståget, det blir 1200 kronor tur och retur. Onekligen frestande att ta bilen. Istället har jag tur på SJ:s biljettsida och får biljetter fram och tillbaka för 740 kronor för två.

Ska fler ta tåget måste det vara konkurrensmässigt både prismässigt och tidsmässigt. Tågen måste vara pålitliga. Och när de inte är det är det oftast vare sig Skånetrafiken eller SJ:s fel. Spåren räcker inte längre till för alla tåg. Det krävs politiska beslut för att stärka tågtrafiken. Och för att sätta mer gods på järnvägen så att de som måste ta motorvägen kan göra det utan att hamna i långa köer och i trafikfarliga situationer.

För det viktigaste är inte längre att ändra folks attityder. Det är till stor del redan gjort. I februari presenterade Region Skåne en klimatenkät som visade att en stor majoritet av de tillfrågade – över 90 procent– oroas över klimatförändringarna. De flesta är beredda att ändra sina vanor, speciellt om det blir billigare och enklare.

Över 70 procent kan tänka sig att gå, cykla eller åka mer kollektivt. Över 60 procent vill ta tåget istället för flyget när valmöjlighet finns.

Bollen ligger hos politikerna som måste våga satsa på tågtrafiken.

Den 1 april införs flygskatt i Sverige. Det är fullt rimligt. Vad regeringen nu borde göra är att i vårens infrastrukturproposition satsa på utbyggnad av snabba höghastighetståg, för farter upp till 320 km/h, även om investeringskostnaderna är högre. Enligt Trafikverket blir i gengäld underhållskostnaderna lägre än med mer traditionell banvall.

Med snabba snabbtåg blir järnvägen verkligt konkurrenskraftigt i förhållande till flyget samtidigt som lokala och regionala spår avlastas.

Tillbaka till Västkustbanan, några år in på 2020-talet har hela sträckan dubbelspår. Helsingborgs Dagblad skriver om hur förarbeten nu har startat mellan Ängelholm och Helsingborg.

Hela sträckan utom sista lilla biten genom Pålsjö skog. Det krävs att dubbelspåret går i en tunnel under norra Helsingborg för att skydda Pålsjö skog. Beslut under våren kanske? Här måste Helsingborgs stad pressa på.

Ingrid Runsten

En reaktion till “Låt det våras för tågen

  1. Håller med! Tåget måste kunna konkurrera både tid- och prismässigt. Det gör det inte. Men just mellan Hbg och Gbg går det att åka med jojkort och då blir det halva priset av vad du anger. 527 kr för DuoFamilj dessutom, DET är billigt och bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s