Kraften finns i byn

Gabriela Pichler, regissören bakom succéfilmen ”Äta, sova, dö” har gjort det igen. Hennes senaste film, ”Amatörer”, hade premiär i fredagskväll, och den är klart sevärd.

Filmen handlar om den fiktiva västgötska kommunen Lafors som hoppas att en etablering av en tysk lågprisvarukedja ska ge välbehövliga arbetstillfällen och en allmän vitalisering.

En film med kommunen som avsändare ska övertyga det tyska företaget att välja just Lafors.
Och här gisslas genren kommunfilmer men också det nu rätt slitna uttrycket ”att sätta på kartan”.

I brist på pengar föds idén att låta skolelever skildra sitt samhälle genom mobilkameran.

Men kommunledningen vill sälja orten med hjälp av vackra naturbilder och idylliska miljöer. Precis som alla andra kommuner.

Eleverna Dana och Aida ger en annan bild och de lyfter fram människorna i byn. Det är allt annat än välregisserat men det är kraftfullt, allvarligt, sorgligt, varmt och stundtals rätt roligt.

Men deras film får nobben av de som bestämmer.

Och även om flickornas film till sist visas på Lafors gamla biograf så orkar inte publiken stanna under de fem och en halv timmar som krävs att se allt från början till slut.
Dana och Aida har inte redigerat eller regisserat.
De har fångat röster och situationer.

Kvar i salongen med dem är till sist bara den kommunala tjänsteman som fick idén om att anlita skoleleverna. Han har själv varit med om en omvälvande resa under filmarbetets gång.

Pichler tar upp många ämnen i sin film. Men det som dröjer kvar hos mig är just detta med kraften hos de människor som bor och verkar på en ort.
Och att den kraften är så osynlig för kommunpolitiker och andra i ledande ställningar.

Många orter på den svenska landsbygden har fått se arbetstillfällen försvinna och invånare flytta till storstäderna. Tomma företagslokaler och stängda skolor. Bykärnor som tidigare var blomstrande för idag en tynande tillvaro.
Samtidigt erbjuder många av de här orterna goda livsmiljöer.

Den enkla lösningen blir att hoppas på att ett enda stort och nytt företag ska bli räddningen. En ny stor verksamhet som ska ersätta den gamla stora arbetsplatsen, som flyttat någon annanstans.

Men det är ett förlegat sätt att se på saken. Sårbarheten kvarstår.

Framtiden för landsbygdskommunerna finns hos de människor som bor där, och deras inneboende krafter. Och att fler vill flytta dit, inte minst unga och barnfamiljer.
En inflyttning som ska bidra till att det går att ha kvar bra förskolor och skolor, en god vård och omsorg, liksom en fungerande infrastruktur. Och ett småföretagsklimat utöver det vanliga. Arbetstillfällen måste skapas, men i många olika företag, inte i ett enda stort.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s