Utlokalisering värd namnet

Inspirerad av Gabriela Pilchers film ”Amatörer” fortsätter jag på landsbygdsspåret.

Väldigt aktuellt i dessa dagar när både Miljöpartiet och Socialdemokraterna gjort utspel i frågan. Oppositionen, och då inte minst Centern, har ju också sina förslag på hur det ska bli bättre för dem som bor på den svenska landsbygden.

Under Aktuella frågor i Helsingborgs Dagblad gör Dan Eriksson, lektor i mänskliga rättigheter vid Centrum för Mellanösternstudier, ett tänkvärt inlägg. Artikeln handlar om debatten kring svenska värderingar. Helt riktigt påminner Dan Eriksson oss om att det som hamnar i fokus – som debatten kring böneutrop till exempel – är en dålig utgångspunkt för diskussionen om svenska värderingar.

”I Sverige bevakar och driver samhällets institutioner att vad som kommit att betraktas som svenska värderingar efterlevs. Två exempel är jämställdhet och likhet för lagen.”

Men som Dan Eriksson mycket riktigt påpekar så har dessa institutioner i allt större utsträckning lämnat så kallade utsatta områden. Det går att lägga till att man också lämnat många orter i landsorten vind för våg.

Dan Eriksson skriver vidare: ”Vad som behövs är politiska beslut som medför att människor i de utsatta områdena möter samhällets institutioner i större utsträckning.
Polis, socialtjänst, skola, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, föreningar, organisationsliv och andra som bär det institutionella Sverige ska uppmanas och uppmuntras att ta plats.
Det mest effektiva sättet att arbeta för svenska värderingar är att stärka de institutioner som bär dessa moraliska värden.
På så sätt skapar också mer lika livschanser för alla i Sverige.”

Både utsatta områden och landsbygd behöver injektioner i form av ekonomiskt stöd och annat som partierna föreslår.

Men det är helt rätt som Dan Eriksson skriver, att stat och kommuner i sin effektiviseringsiver och i jakten på besparingar har centraliserat sina institutioner så till den milda grad att de idag är mer eller mindre osynliga på en hel del håll i landet.

Det är en sak att stifta lagar och sjösätta reformer på pappret. En annan sak att se till att de efterlevs och genomförs. Därtill behövs en organisation som fysiskt finns på plats, också på mycket små orter.

En attraktiv kommun är en kommun som kan tillhandahålla bra skolor och god omsorg, inte i första hand bygga höghus som ska hysa hotell i förhoppningen att tillfälliga gäster ska sprida glans åt hemorten.
En välfungerande region/landsting borde satt sjukvården i första hand – men på många håll har denna uppgift misskötts.
Och även staten har fallerat. Polisstationer har lagts ned. Den som sett nu nedlagda Veckans brott vet vilka stora geografiska områden en del poliser här i landet har att bevaka.

Med alla nedläggningar, inkluderat de skolnedläggelser som kommunerna stått för, blir detta, för dem som bor på landet och i glesbygd, signaler som säger att samhällets institutioner inte är så viktiga, och i förlängningen att invånarna inte heller är så viktiga.

Så visst, det är bra med de satsningar som nu utlovas från både höger och vänster, men de får inte bli kortsiktiga eller i form av projekt. Enstaka utlokaliseringar av statliga verk är inte heller något mycket mer än symbolpolitik. Men genom att återigen öppna polisstationer och andra samhälleliga institutioner också på mindre orter visar staten och samhället att man menar allvar.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s