Tyvärr. Ett sista nej till folkomröstning.

22.30 på tisdagkvällen, efter en lång debatt, röstade ett djupt oenigt fullmäktige nej till en folkomröstning om Landborgsgaraget. Förslaget föll med 36 röster mot och 29 för.

Det speglar den stora politiska oenigheten kring projektet. Just det som gör att det hade varit lämpligt att rådfråga väljarna i en folkomröstning.

En kommun kan besluta att hålla en rådgivande folkomröstning, antingen som ett resultat av ett folkinitiativ eller på eget initiativ. För att ett folkinitiativ ska föra frågan till fullmäktige krävs underskrifter från minst tio procent av de röstberättigade, i Helsingborg betyder det drygt 10 000.

Insamlarna fick ihop fler namn än så, men antalet godkända namnunderskrifter nådde ändå inte upp till de formella kraven. Ett skäl var att en del inte hade angett personnummer.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har motionerat om att istället hålla en folkomröstning om Landborgsgaraget på fullmäktiges initiativ. Och det var dessa motioner som behandlades på tisdagens sammanträde.

Men det blev inte bara en diskussion för och emot folkomröstning. Det blev en diskussion om Landborgsgaraget som helhet. Och den avslöjade en allt större tveksamhet.

Flera ledamöter varnade för att opinionen mot garaget växer och för att tilliten till politiken och det demokratiska systemet kan skadas.

”Vad vill vi med staden, hur ska vi utveckla stadskärnan, vilken plats ska bilen ha? Det är sådant vi skulle kunna diskutera inför en folkomröstning”, sade Jan Björklund (S).

Flera pekade på osäkerheten kring kostnader och tekniska lösningar. Kring just platsen, den mycket speciella Landborgen.

”Professionen har pekat ut Landborgen som den bästa platsen för garaget. Och med det är jag nöjd och trygg”, sade Maria Winberg-Nordström (L).

Det är att göra det lätt för sig som politiker. För det är naturligtvis i fullmäktige som ansvaret för ett av Helsingborgs största projekt ligger.

Själv var jag tidigare försiktigt positiv till Landborgskopplingen. Men bara om den verkligen skulle bli just en koppling. Det vill säga om den kombinerades med en ambitiös plan för mindre biltrafik i city.

Men det finns ingen sådan plan och därmed faller hela idén. Faktiskt verkar en del partier inte alls speciellt intresserade av att minska biltrafiken i centrum. Och kopplingen blev ännu mer av bara ett garage när det nyligen stod klart att det inte kommer att vara möjligt att cykla igenom.

Tisdagskvällens långa debatt visade tydligt att det finns många frågetecken kring projektet. Och den visade på den stora splittringen i fullmäktige. En knapp majoritet vill bygga garaget. En knapp majoritet sade nej till en folkomröstning.

Ingrid Runsten

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s