En grupp som går som tåget

Jag är sedan en tid tillbaka med i Facebeook-gruppen ”Tågsemester”. Och jag är verkligen inte ensam om det. Nästan 14 000 har gått med i denna grupp som är full av tips på hur man kan ta tåget till främst olika platser i Europa. Men det finns också de som vill ha tips på hur man kan ta sig till Kina eller Indien med tåg. Också dessa mer äventyrliga resplaner är det kul att läsa om.

Det är väldigt inspirerande att ta del av människors semesterplaner med tåg. Några vill resa till de svenska fjällen, andra till Spanien. En del vill resa runt och passa på att besöka flera storstäder i Europa.
Interrailkortet lockar och är inte längre en ungdomsgrej. Nu köper barnfamiljer och seniorer kortet som kan göra tågsemestern billigare.

Anledningen till att den här gruppen blivit så stor och växt så snabbt på kort tid är att fler vill ta tåget för miljöns bästa.

Men tågresenärerna har det inte lika lätt som flygresenärerna. Det är snårigt att hitta rätt bland olika tågbolag. Det är inte lätt att förstå om man måste ha platsbiljetter eller ej. Ja, det saknas helt enkelt ett enkelt bokningssystem över landsgränserna.

Företag som specialiserat sig på att hjälpa tågresenärer med just detta har fått mycket att göra…

För intresset för att ta tåget verkar ha ökat. Fördelarna är många.

Visst det tar längre tid. Men stationerna ligger centralt och är därmed lätta att nå. Ett tågbyte med några timmars väntetid kan kan med fördel spendera i en intressant stadskärna.

Själva resandet blir en del av semesterupplevelsen. Att det tar tid att ta sig till Spanien från Sverige kan helt enkelt ge mervärde.

Naturligtvis letar tågresenärerna fördelaktiga biljettpriser men ändå är det förvånansvärt sällan som priset nämns i trådarna. Ett bättre miljöval tycks väga tyngre.

Och när jag läser om alla dessa tågsemesterplaner så tänker jag på den politiska debatten som föregått den nu införda flygskatten.

Om Sverige ska nå klimatmålen måste också flyget vara med och bidra. Det är inget konstigt med det. Det tycks svenska folket också inse.

Enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet är 48 procent av de tillfrågade ”mycket positiva” eller ”ganska positiva” till flygskatten. 33 procent är mycket eller ganska negativa. 18 procent svarade inte.

Många är alltså positiva. Så är ju också skatten rätt modest. 60 kronor mer på en flygresa inom EU. 250-400 kronor på en långresa med flyga.

Mot den bakgrunden är det märkligt att detta kan bli en så stor stridsfråga mellan regeringen och allianspartierna. Ja, att Centerpartiet, som ändå är ett grönt parti, är beredd att ta en sådan strid.

Det hela ger en bild av att det i alla frågor och till varje pris ska opponeras. Men det är inte i detaljerna som den politiska striden ska stå. Den ska stå om vilken samhällsmodell som föredras, vilka de stora verkligt skiljande frågorna är.

Om det blir otydligt och tjafsigt blir väljarna förvirrade. Risken för att de tröttnar är stor. Och det verkligt farliga är att den här typen av strider om ”småsaker” leder till ett ökat förakt för demokratin och politikerna.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s