Jobbproblemen försvinner inte bara för att AF läggs ner. 

Ta en utskälld myndighet som Arbetsförmedlingen – i botten när människors förtroende för myndigheterna mäts – och gör det till en valfråga att lägga ner den. Ett säkert framgångsrecept? 

Men väljarna borde ställa en lång rad följdfrågor till alliansen. De problem som finns på svensk arbetsmarknad lär inte försvinna bara för att Arbetsförmedlingen gör det. 

Arbetsförmedlingen är aktuell på flera sätt denna veckan. I en debattartikel i DN (4/4) förklarade ledarna för de fyra allianspartierna att en alliansregering kommer att ”lägga ner Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form.” Något de faktiskt föreslog redan för något år sedan. 

Artikeln börjar med en problembeskrivning: Samtidigt som många arbetsgivare, både privata företag och offentlig sektor, har stora problem med att rekrytera så står en grupp arbetslösa långt från arbetsmarknaden. Och det är stora skillnader i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. 

Alliansen hävdar att matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb blir bättre om den läggs ut på privata aktörer, som får betalt efter hur hur väl de lyckas få sina arbetssökande i arbete. Samtidigt ska en ny och mindre statlig myndighet ersätta Arbetsförmedlingen. 

Det är en förenklad lösning på ett komplicerat problem. 

Alla håller med om att matchningen måste bli bättre. Också de som jobbar på Arbetsförmedlingen, åtminstone i Örnsköldsvik som var första nerslaget i SVT:s dokumentärserie ”Sveriges bästa arbetsförmedling”. 

Där fick man träffa ganska ledsna arbetssökande och ganska ledsna arbetsförmedlare. Men det var också människor med ambitioner och förhoppningar, på båda sidor om skrivbordet.  

Så att Arbetsförmedlingen behöver förändras kan vi nog vara överens om. Men det förändrar inte obalansen på den svenska arbetsmarknaden. Även en aldrig så energisk fristående aktör stöter på problem när de arbetssökandes kvalifikationer och arbetsmarknadens krav inte går ihop. 

Alliansen måste, för att vara trovärdig, konkretisera sitt förslag. Hur stor kontrollapparat krävs för att kontrollera alla dessa privata aktörer? Det handlar om hur skattemedel används, men också om hur de arbetssökande bemöts. Var finns de ”enkla jobb” som ska ge nyanlända och personer utan gymnasiekompetens en chans?

Många frågor, förhoppningsvis har den pågående statliga Arbetsmarknadsutredningen några svar när den är klar i januari 2019. Sedan vore det läge att diskutera brett och blocköverskridande. 

Men alliansen vill inte vänta. Och Sverigedemokraterna har redan tidigare uttalat sitt stöd för att lägga ner Arbetsförmedlingen. Det kanske drar röster från alla som inte gillar AF, men hur seriöst är det egentligen? 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s