Ta fast Öresunds torsktjuvar. Skydda Sundet. 

Från Kullaberg ser jag Sundet vidga sig mot Kattegatt. I Arild köper jag småskaligt fångad fisk i hamnen. Medan solen går ner badar jag bastu på Pålsjöbaden i Helsingborg och doppar mig i det klara och kalla vattnet. 

Öresund är nordvästskånskt hemmavatten och allt som händer här rör oss alla. Därför tycker jag det är fint med uppgrävda gator i Helsingborg när syftet är att byta gamla avloppsrör för att undvika att det bräddas efter kraftiga regn (när orenat avloppsvatten rinner rakt ut i Sundet tillsammans med regnvatten). 

Och jag förundras över mängden plastpåsar som syns längs stränderna innan vårens strandstädare har plockat bort dem. Plast som också hamnar i Öresunds fiskar och fåglar.

Jag vill ropa heja på till Socialistisk Folkeparti i Danmark som vill ha ett trålförbud som gäller hela Öresund, även den så kallade Kilen. (i höjd med Lerberget och norrut) där det är tillåtet att tråla större delen av året. Det är dock inte tillåtet under februari och mars när torsken leker. Men extra frestande för torskpirater eftersom det då finns gott om torsk där. 

Sedan 1932 är det på grund av fartygstrafiken förbjudet att tråla i större delen av Öresund. Det har starkt bidragit till att det fortfarande finns ganska gott om torsk i Sundet. SF:s argument är att ett utvidgat förbud kommer att underlätta kontrollen av den illegala trålningen – det tjuvfiske som trots många år av debatt och även en och annan rättegång fortfarande bedrivs av främst danska trålare, inte sällan med Gilleleje som hemmahamn. 

Nyligen lyckades danska Greenpeace filma en båt som trålade på förbjudet vatten och som kapade trålen. Det är inte en engångshändelse, Greenpeace har registrerat misstänkt tjuvfiske vid sex tillfällen. 

Dessutom slog Öresundsakvariet i Helsingör i somras larm om att det illegala trålandet åter igen ökat i Öresund – och inte bara i skydd av nattens mörker. 

Debatten fortsätter nu i Danmark och inte oväntat är Danmarks fiskeförening emot förslaget om totalt trålförbud i Öresund. 

Bottentrålningen förstör bottnar som är barnkammare för många arter och det gör också den danska sandsugningen. 

Lotstvång, stopp för sandsug, för tjuvtrålare och för orenat avloppsvatten – allt detta är angeläget för att Öresund ska få vara lika välmående som det ser ut en solig dag. Och få vara en tillgång för alla oss som bor här och för besökare.  

Att skärpa miljöskyddet för Sundet – gärna i form av ett marint reservat som kommuner på båda sidor av Sundet förespråkar  – är en gemensam angelägenhet för Sverige och Danmark. När det gäller att skärpa fiskekontrollen och förbjuda sandsugning kan den svenska regeringen gott uppmuntra sina danska ministerkollegor. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s