Politisk walkover

När kommunstyrelsen i Höganäs nyligen skulle ta beslut om ersättningspaviljoner på Bruksskolan valde Miljöpartiets representant, Göran Lock, att inte delta i beslutet. Enligt honom själv hade han att välja mellan pest och kolera. Så kan man tolka hans uttalande i HD.

Miljöpartiet i Höganäs efterlyser långsiktiga utbyggnadsplaner för kommunens skolor. På Bruksskolan finns sedan en tid paviljonger som blivit utdömda. Nu har kommunstyrelsen beslutat att dessa ska ersättas med andra paviljonger.

Göran Lock inser att frågan delvis är akut. Det måste finnas funktionella lokaler till eleverna. Men samtidigt menar Lock att genom att ge bifall till en akut lösning så får inte partiet fram sin kritik mot vad det anser vara en bristande framförhållning vad gäller kommunens skollokaler.

Så därför avstod Göran Lock från att delta i beslutet.

Nu säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander i ett debattinlägg i HD att det visst finns en skolplan. Och han inte förstår att ett parti i opposition avstår från att vara med och påverka.

Schölander har en poäng i det sistnämnda.

Att inte delta är att ge upp. Det får inte ett politiskt parti som fått väljarnas förtroende göra.

Politiker måste ta ansvar.

Så naturligtvis hade Göran Lock kunnat säga ja till ersättningspaviljoner men ändå fortsätta kritisera kommunens skolplanering.

Men genom att lämna walkover försvagar han partiets ställning.

Göran Lock menar att ett litet parti som Miljöpartiet saknar både tid och kompetens att skaffa sig ett eget beslutsunderlag. Det är möjligt att det är så. Alliansen och Socialdemokraterna har tillgång till politiska sekreterare. Om ett litet parti som Miljöpartiet anser att det är missgynnat i det avseendet är det en viktig fråga att driva.

Men att avstå från att delta i beslut är inte den rätta vägen att gå.

Det tilltaget har bara försämrat Miljöpartiets förhandlingsposition.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s