Några doser politisk optimism. 

Allting är inte så nattsvart som det ibland låter från de största partierna i den svenska politiken. Socialdemokraterna och Moderaterna varken behöver eller borde tävla med Sverigedemokraterna i att måla landets tillstånd i mörka färger. SOM-institutets nya undersökning ger en något ljusare bild. Den visar också att svenska väljare är trötta på blockpolitiken. 

Fler än tidigare år ser positivt på landets ekonomi och förtroendet för polisen har ökat något. För sjukvården är det fortsatt högt. Det vi främst oroar oss för är miljöproblem och klimatförändringar. 

Dessutom finns ett stort förtroende för vår demokrati (76 procent) och även ett något ökat förtroende för politiker (39 procent), även om man skulle önska att det varit ännu större.  

Undersökningen visar också att många väljare vill se en blocköverskridande regering efter nästa val. Det gäller 39 procent, medan endast 13 procent tror på en alliansregering och endast tio procent på en rödgrön regering. 

Politiker bör tolka siffrorna i SOM-undersökningen som en uppmaning att vara mer visionära och idédrivna i politiken, att våga lägga in en dos framtidsoptimism. 

Men också att ta väljarnas frågor på allvar, det finns problem som behöver lösas inom områden som integration, skola och sjukvård. Och driva på i klimatpolitiken, både lokalt, nationellt och globalt. 

SOM-undersökningens resultat borde också fungera som en uppmaning att höja sig över blockpolitikens förlamning. Som Centerpartiet faktiskt gör när man nu stöder regeringens lagförslag för att fler ensamkommande unga som drabbats av långa Migrationsverkets långa handläggningstider ska få en chans till studier och arbete i Sverige. 

Som Centerledaren Annie Lööf säger till TT:

”Centerns linje har länge varit att de unga som var minderåriga när de kom, och som drabbats av Migrationsverkets långa handlägggningstider, ska ha en ny chans. Nu är det det här förslaget vi har att ta ställning till och då väljer vi att släppa igenom det.”

Lagförslaget är långt ifrån perfekt, det har fått skarp kritik av Lagrådet. Men det har också tidigare tillfällig lagstiftning på migrationsområdet fått. 

Centern visar här både att principer går före blockpolitik och att man måste kunna kompromissa. Samt att det ena inte utesluter det andra. 

Det ger i varje fall mig en känsla av politisk optimism. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s