Missa inte. Angelägen teater på Dalhem  

 

Den som ännu inte sett East Side Stories i Dalhemsskolans idrottshall i Helsingborg borde skynda sig. Det är bara några föreställningar kvar. Och det är verkligen något att se. 

För musiken och för texten och för humorn. Och för det fina samspelet mellan amatörer och proffs från Stadsteatern. Föreställningen är resultatet av ett samarbete mellan invandrarföreningarnas samorganisation Inva-Sam, studieförbundens nätverk Tillsammans och Helsingborgs Stadsteater.

Det är teater som är en fin upplevelse på plats, men som också väcker känslor och tankar att ta med sig därifrån. 

Föreställningen tar upp flera olika aspekter av livet i Helsingborgs östra bostadsområden och av livet i allmänhet. Den handlar både om brist på trygghet och om den trygghet som finns där, i gemenskapen. 

Tryggheten i Helsingborgs olika stadsdelar kommer att debatteras flitigt fram till valet och på många olika sätt. Hade jag inte sett teater på Dalhem på tisdagskvällen hade jag kunnat gå till Elinebergsskolan och hört statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) svara på frågor på ett öppet möte – bland annat om integration.  

Eller också hade jag kanske lyssnat när kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) diskuterade den otrygghet som människor upplever på bland annat Söder i Helsingborg med Helsingborgs Dagblads chefredaktör Jonas Kanje och Hanna Sahlin Lilja, doktorand i sociologi vid Lunds universitet.  

Alla dessa debatter och diskussioner på olika nivåer behövs. Med ingångar från forskare och från politiker. Det är öppna möten. Ändå är det ofta svårt att nå dem som bor i ett visst område, om det är Söder eller Dalhem eller något annat. Och speciellt att nå de unga. Men de får höras i East Side Stories. 

Enligt en undersökning från Novus tycker 48 procent av de unga (18–29 år) att det vore bra om experter, inte regeringen, fattar beslut om vad som är bäst för landet. De förstår alltså inte riktigt meningen med demokrati. Och ytterst få går med i ett parti. 

Sakta börjar insikten sprida sig att demokratin inte kan tas för given. När allt fler blir likgiltiga kan antidemokrater flytta fram sina positioner. Ett sätt är att undervisa om demokrati, det behövs. Ett annat sätt, som också behövs, är att väcka engagemang, I en förening, i bostadsområdet, genom teater. Och att förstå också med känslorna vad demokrati betyder. Lokalt och i ett större perspektiv. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s