En stad att älska, en stad som kan ännu bättre. 

Vem älskar inte Helsingborg en sommardag i maj? Stan med de många och nära stränderna, serveringarna längs vattnet och de fina vyerna över Sundet och Danmark som Landborgen skapar. De isande höst- och vintervindarna är förlåtna, bortglömda, som när dimman lättar över Sundet. 

På promenaden mot centrum kliver jag runt några uppgrävda gator med stora hål i. Det är helt okej, bra faktiskt. Jag tänker att här pågår arbete för att byta gamla avloppsledningar så att inte smutsigt vatten behöver rinna rakt ut i Sundet efter kraftiga sommarregn. 

Då kan badvattnet på sikt vara bra sommaren igenom och inte bara så bra i genomsnitt att även Fria bad nu fått EU-godkänt. (vilket är ett stort steg framåt och är ett resultat av målmedvetet arbete). 

Så fortsätter jag att tänka positiva kommunala tankar om ombyggnaden av Drottninggatan-Järnvägsgatan. Det är lite stökigt just nu, men i den södra delen kan man redan se resultatet, små medel ger en ökad känsla av trivsel längs det som länge varit en ganska ocharmig genomfartsled. 

Men så är det Hälsovägen. Jag surnar till lite när jag kommer via trapporna ner från Vikingsbergsparken och ska gå över den. Där står en skylt: Landborgspromenaden och vandringsled, som liksom pekar rakt ut i luften. 

Och där nere rusar bilar, bussar och även tung lastbilstrafik på villovägar förbi. Den som ska gå över får ta en halva av vägen i taget och snabba på rejält. Det är inget för gamla eller barn. Inte ens ett övergångsställe finns där. Inga trafikljus, inga gupp, inget som kan hindra den snabba trafiken. 

Miljöpartiets förslag med en cykelbro över till Öresundsparken är inte fel. Men börja med ett övergångsställe. Och låt miljözon få betyda miljözon, det vill säga inte en zon som man kan strunta i och köra igenom helt utan påföljd. Helsingborgs Dagblad har skrivit om den tunga genomfartstrafiken genom centrum i ett antal artiklar. Och bättre skyltning och upplysning borde ha varit på plats för länge sedan. En stor del av vinsten med att bygga om Drottninggatan/Järnvägsgatan försvinner om man inte gör något åt Hälsovägen och den tunga trafiken. 

Bland partiernas trafikförslag inför valet finns en hel del godbitar. Det finns trots allt en ganska bred samsyn om att skapa fler bilfria miljöer i centrum och fler bilfria torg. Partier på båda sidor blockgränsen vill det, men i olika hastigheter och i olika grad. Här finns plats för kompromisser. 

Men för allianspartierna är Landborgsgaraget en förutsättning. Medan de rödgröna menar att det redan nu finns outnyttjade p-platser i bland annat garage i centrum. Verkligt oroande med Landborgsgaraget är – förutom vad som eventuellt kan hända med den geologiska grunden – den osäkra parlamentariska grund det vilar på. Ställningen i fullmäktige är 36 ledamöter för och 29 emot. 

Stora projekt i Helsingborg, som Knutpunkten och tågtunneln, har grundats i en bredare samsyn där både M och S har stått bakom. Allianspartierna och Sverigedemokraterna är nu för, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och en avhoppad L-ledamot vill pausa och ompröva Landborgsgaraget. 

Någon folkomröstning blev det inte. Det är förvånande om inte frågan om Landborsgaraget drivs hårdare i valrörelsen. 

Ingrid Runsten

. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s