Maktspelet som skadar den skånska vården 

Att ta del av HD-Sydsvenskans opinionsundersökning för Region Skåne är ganska dystert. Först känns det mest som en gäspning, det är ju rikstrenden rakt upp och ner. Moderaterna står och stampar, Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna ökar. Inget block kan få egen majoritet. SD stärker sin vågmästarroll. 

Om det var val idag skulle Alliansen i Region Skåne få 37,9 procent enligt tidningens Novusundersökning. Det nuvarande rödgröna blocket skulle, om också Vänsterpartiet räknas in, komma upp i 39,1 procent. Och SD skulle få 19,6 procent. Det kan alltså bli som det är nu med ett svagt minoritetsstyre, bortsett från att SD kommer att vara ännu starkare. 

I det här läget kunde de skånska regionpolitikerna från alliansen och från de rödgröna ha sagt att vi ska göra allt för att forma ett stabilt blocköverskridande samarbete för våra gemensamma mål: förbättra primärvården, minska köerna, öka vårdplatserna och få de anställda att trivas och vilja stanna. Vi ska sluta omorganisera vart fjärde år och sluta hatta mellan privat och offentligt. 

Gör de det? Nej, tyvärr. 

Till HD-Sydsvenskan säger Moderaternas gruppledare Carl-Johan Sonesson att han inte är så intresserad av att samarbeta med Miljöpartiet. Han vill ha ett renodlat alliansstyre. Och avvisar också samarbete med SD – vilket är välkommet. 

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) vill styra vidare med Miljöpartiet men hoppas på en bredare koalition än idag, där även några mittenpartier ingår. 

SD:s gruppledare Partik Jönsson drömmer om ett samarbete med S eller med M, men tänker i annat fall göra det mesta av en stärkt vågmästarroll. 

Ett komplicerat maktspel kan alltså väntas i korridorerna i regionhusen i Malmö och Kristianstad efter valet där dörrar ska stängas och eventuellt öppnas. Kanske spännande för de direkt inblandade, men inget bra för den skånska vården. 

Många väljare känner inte till vilka som är regionpolitiker och inte heller att de har ett stort och avgörande ansvar för sjukvården. Och ändå har undersökning på undersökning visat att det är väljarnas viktigaste fråga. 

Vad HD-Sydsvenskans opinionsundersökning framför allt visar är hur starkt rikstrenden slår igenom. Väljarna tycker att sjukvården är superviktig och de lyssnar på vad partiledarna säger. Inte så mycket på Sonesson eller Fritzon. 

Det finns de som försvarar landstingens och regionernas sjukvårdsansvar med att de befinner sig närmare väljarna. Men det är enbart en geografisk närhet. Det är tvärtom ett demokratiskt problem att okända politiker på en nivå som väljarna ofta saknar kunskap om har ansvar för väljarnas viktigaste fråga. 

Det är ett argument för att avskaffa landstingens/regionernas sjukvårdsansvar. Det andra är att den svenska vården glider isär och är allt mer olik i olika delar av landet. 

Så flytta ansvaret för väljarnas viktigaste fråga från regionhusen till riksdagen. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s