62 dagar kvar till valet: Bekänn färg om Gröningen!

Solen skiner över Gröningen i Helsingborg. Inget hotell skuggar platsen, naggar den i kanten eller sätter en annan prägel på området än vad det har idag. Hittills har det varit en sommar med fotbollsjubel, idrott, sol, bad och en hel del fest. 

Få tänker nu på vårens hetsiga debatt om området. Den handlade om tre maffiga hotellritningar som blev två och sedan stoppades i byrålådan. Frågan är om och när den där lådan ska öppnas igen. Efter valet i september? I så fall har partierna sluppit undan en besvärlig valfråga. 

Det var i början på maj – i början på den årstid då vi älskar Gröningen som mest – som beskedet kom från Helsingborgs stad att kommunen backar och gör ett omtag: 

”Byggnadsvolymen blir för stor för platsen.” Så motiverade då Magnus Ydmark, chef för enheten för samhällsplanering i Helsingborgs stad, i en artikel i Helsingborgs Dagblad att man för närvarande inte går vidare med hotellförslagen.

I en artikel några dagar senare konstaterade kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M), som tidigare varit förespråkare för ett hotell, att stadens och fastighetsbolaget Backahills intressen inte kunde mötas. Och talade också om ”respekten för platsen”. 

Och det är en speciell plats. Ett exempel på lyckad integration i en splittrad stad, utan att ens vara ett projekt. Till Gröningen söker sig människor från Norr, Öster och Söder. Poängen är just enkelheten. Anspråkslösheten blir som en oas på en kuststräcka där det annars byggs högt, brett och anspråksfullt. 

När den nuvarande tomträttsavtalet går ut ligger bollen hos stadens politiker. vad ska egentligen göras med det gamla Karantänsområdet? Hur ser Gröningens framtid ut? Att kommunen nu vill ta ett omtag och fundera vidare är positivt. Men så sent som i mars var företrädare för en majoritet av partierna i Helsingborg entusiastiska över hotellplanerna. 

Det är klokt att lyssna på nya argument och kunna tänka om. Men det är nu de lokala politikerna borde diskutera frågan med helsingborgarna. Inte efter valet. Varje parti borde bekänna färg om Gröningens framtid. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s