61 dagar kvar till valet: Den viktigaste vårdfrågan

Sjukvårdspolitikerna är överens om att primärvården måste stärkas, byggas ut och bli mer tillgänglig. Ändå står frågan kvar och stampar på samma ställe år efter år. Att gå från ord till handling är uppenbarligen svårt.

Inför valet 2014 lovade till exempel Centerpartiet i Höganäs att de skulle se till att starta en verksamhet med en mobil distriktssköterska som arbetade i kommunens mindre orter.

Men löftet har inte infriats.

Kommunalrådet Ulf Molin (C) ger följande kommentar i Helsingborgs Dagblad:
”Det har vi inte lyckats med. Det har funnits ett motstånd, men jag har jagat på.”

Inför valet för fyra år sedan lovade Socialdemokraterna i Region Skåne att Bårslöv skulle få en vårdcentralsfilial.
Det löftet har inte heller infriats.
”Vi har sedan valet 2014 varit i minoritetsstyre med Miljöpartiet. Hade vi haft en politisk majoritet hade fler vallöften genomförts. Vi har föreslagit en skattehöjning tre gånger och om vi fått stöd för det hade vi kunnat verkställa fler av våra vallöften, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i Regions Skånes sjukvårdsnämnd Sund” till Helsingborgs Dagblad.

Är det verkligen enbart en fråga om brist på resurser att inte vallöftet till Bårslövsborna blivit verklighet?

Liberalerna i Region Skåne tror att mer pengar skulle lyfta primärvården. I ett löfte inför stundande val utlovas 500 miljoner kronor om året i sex år som en extra tilldelning till primärvården. Partiet säger också att alla skåningar ska ha en fast läkarkontakt senast 2021.
Partiet vill att 25 procent av hälsosjukvårdens budget ska gå till vårdcentralerna. Idag ligger den siffran på 16 procent. Pengarna som krävs för att genomföra vallöftet ska tas från den slutna sjukvården, alltså den som bedrivs på sjukhusen.

Det kanske inte är världens lättaste uppgift, rentav ogenomförbart med tanke på till exempel den brist på vårdplatser som ständigt råder på Helsingborgs lasarett.

Men samtidigt måste sjukvården ses som en helhet.
En fast läkarkontakt och en väl utbyggd primärvård avlastar med all sannolikhet sjukhusen. Det är därför otroligt viktigt och på tiden att beslut som förstärker primärvården tas och förverkligas.

Men som sagt, det verkar, av någon anledning, vara svårt att ta de avgörande stegen.

Därför kvarstår många frågor: varför är inte en förstärkning genomförd för länge sedan? Varför har inte varenda by i Nordvästskåne tillgång till en distriktssköterska? Varför finns det inte fler vårdcentraler? Hur locka fler läkare och sjuksköterskor att vilja arbeta i primärvården?

Någon borde kunna leverera svar på frågorna, förklara var motståndet finns, hur svårigheterna ser ut.

En ny studie från University i Exeter i Storbritannien kan ge sjukvårdspolitikerna råg i ryggen och få dem att se allvaret i det hela. Den visar nämligen att en fast läkarkontakt och att kontinuitet i vården inte bara resulterar i trygga patienter och ett bättre bemötande utan även leder till bättre medicinska resultat. Patienter som gick till en och samma läkare hade en bättre överlevnad, enligt Exeterstudien, som Vetenskapsradion i P1 rapporterade om häromdagen.

Kommunpolitiker och regionpolitiker måste tillsammans kämpa för att primärvården förstärks så att vi får fler vårdcentraler, fasta läkarkontakter och en decentraliserad vård med distriktssköterskenärvaro inte bara i tätorterna utan också på de mindre orterna, som till exempel i Bårslöv.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s