60 dagar till valet: Helsingborg – miljökommunen som vill ge bilarna företräde? 

Drottninggatan och Järnvägsgatan får nu en ny, och mer bussvänlig, utformning. Det ökar trivseln och minskar onödig genomfartstrafik i centrum. Helsingborgs stad vill också bli bättre för gående och cyklister och har för andra året i rad utsetts till Årets miljökommun av tidningen Aktuell Hållbarhet. 

Bra så långt. Men när det gäller synen på biltrafiken i relation till kollektivtrafiken saknas fortfarande ett helhetsgrepp. Det finns inte där när det gäller bygget av Landborgsgaraget, med plats för 600 bilar. Det saknas en plan för hur garaget ska bidra till färre bilar och färre parkeringsplatser på stans torg. 

Dessutom: En miljökommun måste ta ett större ansvar för förbindelserna in och ut ur kommunen. Det är oroande att Helsingborgs stad så obekymrat applåderar den utredning om en fast HH-förbindelse som nu genomförs av Trafikverket och danska Vejdirektoratet efter direktiv från de båda ländernas regeringar. Den studerar två olika alternativ: en kombinerad väg- och järnvägsförbindelse för persontrafik och en ren vägförbindelse som skulle gå från södra Helsingborg till söder om Helsingör. 

En trovärdig miljökommun kan inte acceptera en ren motorväg, även om den går i en tunnel till Helsingör. Helsingborg måste ställa som villkor för en fast förbindelse på HH-leden att även tågtunneln byggs. 

Och så var det de ledande kommunalråden i Höganäs respektive Helsingborg, Peter Schölander (M) och Peter Danielsson (M), som skrev till Trafikverket för att få bort bussfilerna på 111:an nära Brohultsrondellen. 

Det stämmer visserligen att det uppstår köer morgnar och kvällar på vardagarna och att det drabbar pendlarna. Men också detta måste sättas i ett sammanhang. Trafikverket säger nej till att i nuläget ta bort bussfilerna, eftersom det skulle vara en ”olycklig signal” när man nu vill att fler i framtiden ska välja att pendla med buss,  så kallad ”superbuss” mellan Höganäs och Helsingborg. 

Turtätheten för bussarna är redan bättre, punktligheten kan bli det. Då måste de kunna ta sig fram snabbt och smidigt i trafiken. Så bygger man förtroende för kollektivtrafiken. 

Så för att sammanfatta: bussar i egna filer, på stan och på 111:an. Tåg i tunnel under Pålsjö skog och till Helsingör. Och färre bilar i centrum. Vissa frågor äger de lokala politikerna själva. Andra kan de påverka. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s