59 dagar kvar till valet: Historielöst om vår mat

IMG_1464

Sara Danius läsvärda bok ”Husmoderns död och andra texter” inleds med en betraktelse över kokbokens utveckling. Från att ha innehållit både texter om och bilder på hur ålar flås och djur styckas till att, förutom själva recepten, enbart innehålla bilder på de färdiglagade maträtterna. På vägen har vi tappat bort matens ursprung.

Under de inledande månaderna av den rådande torkan kan mediernas rapportering liknas vid kokbokens utveckling. Mest handlade det om hur härligt solen sken, hur varmt det var, hur fina kvällarna blev.
Kanske en och annan rad om att bönderna klagade. Lite i förbifarten. Som om konsekvenserna av torkan enbart var en sak för lantbrukarna.
Inget samband här inte, utan rena kunskapsluckor.

Nu har det svängt något i rapporteringen. Insikten om att vi konsumenters  i förlängningen kan komma att drabbas håller på att sjunka in.
Vetemjölet lär bli dyrare, ja, maten överhuvudtaget, som en följd av torkan. Vi får importera mera – om det finns tillräckligt med livsmedel till försäljning på världsmarknaden det vill säga.
Det talas om katastrofbistånd och EU-stöd i spåren av hotande nödslakt av djur och dåliga skördar.

En torka av det slag vi nu upplever är verkligen inte enbart bondens problem, det är vårt problem.
Men vi har blivit historielösa när det gäller våra livsmedel. Vi köper det mesta av vår mat i stora butiker, långt från själva produktionen, långt från gårdar och fiskevatten.

Det stora elavbrottet bland annat i Höganäs kommun i början av juni blev en tankeställare vad gäller vår krisberedskap när till exempel internet slås ut. Nu måste vår beredskap för livsmedelsproduktion i skuggan av ett förändrat klimat nagelfaras.

Miljöpartiet lanserade under Almedalsveckans sista dag sitt förslag om en höjd självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel. Idag importerar vi 50 procent av allt livsmedel, den andra halvan är svenskproducerat. MP vill att 80 procent av maten på ska vara svenskproducerad.

Det kan vara svårt att genomföra i praktiken med tanke på att vi är medlemmar i EU, med det är ändå en lovvärd viljeinriktning.

Men som konsument kan du göra skillnad. Runt om i Nordvästskåne finns många lokala matproducenter. Stötta dem genom att köpa deras varor. Åker du ut och köper direkt från gården kan du dessutom lära dig ett och annat om hur mat produceras.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s