58 dagar till valet: Höganäs sparar smart – eller är det tvärtom? 

När Höganäs kommun för snart två år sedan beslutade att lägga delar av den sociala omsorgen i ett bolag var det ett oenigt beslut. Men den Moderatledda kommunledningen räknade med att det var ett smart drag. Ett bolag kan dra av moms vilket gör att Höganäs, enligt kommunalrådet Peter Schölander (M) kan få tillbaka 14 miljoner årligen i momspengar. 

”Vi har fått mer pengar till vård- och omsorg”, säger Peter Schölander till Helsingborgs Dagblad. 

Kommunals lokala ordförande Lene Pedersen håller med om att övergången varit ganska smidig. Men hon har en tung invändning. Pengarna har enligt henne inte gått till bättre bemanning och arbetsvillkor. Det har inte blivit färre delade turer för vårdpersonalen utan fler. Och timvikarierna är många. 

Så är Höganäs då en ovanligt smart kommun när det gäller att hantera skattepengar, eller är det precis tvärtom? Att förhållandevis rika Höganäs skatteplanerar kan ses som ett sätt att åka snålskjuts på andra kommuner som inte gör det. Dessutom, äldrevården finansieras inte enbart med kommunala skattepengar utan också med statsbidrag. 

Det som verkligen hotar svensk äldreomsorg på sikt är personalbristen. Den finns där redan, men den riskerar att bli mycket värre de närmaste åren. Kommunerna kan konkurrera om undersköterskorna med löner, men också med arbetsvillkor. Delade turer, det vill säga en splittrad arbetsdag, kan då bli en dyr historia. Så det som kan förefalla ekonomiskt smart på kort sikt kan vara tvärtom i längden. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s