57 dagar kvar till valet: Tågtrafikens flaskhalsar

IMG_3661

För några veckor sedan tog jag tåget hela vägen från Cornwall i England hem till Skåne. Det tog två dagar, kan jag tillägga, och krävde en övernattning. Och gav många fler upplevelser än vad den relativt korta flygturen mellan Köpenhamn och London erbjuder.

På den första etappen som skulle ta mig till London hade jag inte bokat platsbiljett. I England finns oftast en vagn som är just för de som inte har bokat plats. Jag steg på tidigt. Men så småningom blev vagnen tämligen full. Hela gången var ockuperad av resenärer.
Överfulla tåg är alltså inte enbart ett svenska fenomen.

Resan med Eurostar i tunneln under Engelska kanalen sker med tämligen ordinära tåg – även om flygplatskänslan infinner sig vid incheckningen. Tågsätena är smala och hårda, utrymmet i standardklass ger ingen komfort att tala om. Men så tar det bara två timmar mellan London och Bryssel!

Dag två startade resan i ett betydligt bekvämare tåg mellan Bryssel och Dortmund. Men det blev mer och mer försenat. Den halvtimme jag hade på mig att hinna med tåget till Hamburg krympte oroväckande. Men jag klarade det med enbart ett par minuters marginal.

I Hamburg väntade tåget till Köpenhamn. Nej, det gjorde det inte. Det var över en timme försenat. Det är då man börjar kolla de sista tågen hem till Helsingborg…

I Danmark kördes en del av förseningen in.
Och jag kom hem utan att behöva ta taxi på någon sträcka.

I Facebookgruppen Tågsemester delas tips och upplevelser. Jag har nu förstått att sträckan Köpenhamn–Hamburg är en kritisk punkt för tågresenärerna.
En flaskhals som resulterar i många förseningar. Och som förhoppningsvis är bortbyggd den dagen den fasta förbindelsen över Fehmarn bält står klar.

De här flaskhalsarna är viktiga att identifiera. Vi har en mellan Helsingborg och Malmö där det inte sällan är allehanda problem med tågen.

I det läget hjälper det inte att dra slutsatsen att alla tåg i Sverige är försenade, ja, att tågtrafiken inte fungerar överhuvudtaget. Kommentarer åt det hållet fälls ju titt som tätt.

Jag roade mig med att ta del av Dagens Nyheters faktakoll i ämnet. Och så här skriver tidningens faktagranskare:
”Förra året planerades 981.000 avgångar med persontåg. 66 procent av dem ankom till slutstationen exakt enligt tidtabellen eller före beräknad ankomst. Om vi räknar högst fem minuters försening som acceptabel var punktligheten 90 procent. Två procent av avgångarna blev antingen minst en timme försenade eller ställdes in.”

När det rapporteras om tågproblem är det lätt att få för sig att inget tåg i Sverige går eller kommer i tid.
Men så är det alltså inte.

Det är illa nog att vi dras med förseningar och inställda tåg på vissa sträckor. Det drabbar resenärerna hårt och det kan innebära att de tar bilen i stället för tåget.
Därför är det viktigt att lägga krut på de två procent där det verkligen är stora problem.
Och att seriösa medier klarar av att både kritiskt granska men också ge en rättvis bild av hur det verkligen ser ut.
Det ansvaret har alla vi andra också.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s