56 dagar till valet: Ingen bättre primärvård utan personalvård

 

Telefonkö till vårdcentralen, ingen svarar. Eller så svarar någon, men doktorn har slutat.

Allt för många upplever primärvården så. Och söker sig istället till akutens väntrum.

Ytterst handlar det om förtroende. Som tar tid att bygga upp. Just det som saknas mest i svensk primärvård. 

En undersökning som Sydsvenskan-HD gjort i samarbete med Novus visar att mer än var tredje skåning tycker det är svårt att få tid på vårdcentralen. Väl där får patienterna ofta träffa olika läkare varje gång. Bara 42 procent av svenskarna har en fast läkarkontakt, jämfört med exempelvis 95 procent av norrmännen. 

Ändå har Sverige inte ont om läkare i förhållande till befolkningens storlek. Men i en internationell jämförelse lägger svenska läkare mer tid på administration och mindre på direkt patientkontakt. Och för få är specialister i allmänmedicin. Och för få av dem som är det vill ha ett fast jobb på en vårdcentral. Och för många ger upp och lämnar. 

I Sydsvenskan-HD berättar läkaren Malena Dolfe om varför hon slutade sitt jobb på vårdcentralen för att istället arbeta för ett bemanningsbolag. Det berodde till stor del på den administrativa bördan. 

Politiker från alla partier har länge sagt att de ska satsa på primärvården, men misslyckats eftersom det finns för få specialister i allmänmedicin. Det ökar pressen på dem som faktiskt jobbar på vårdcentralerna. Om inte denna onda cirkel kan brytas kommer politikerna fortsätta att misslyckas med att stärka primärvården. 

Allt detta kan inte Region Skånes politiker fixa själv. Det behövs nationella reformer för att stärka primärvården och patienternas rätt till en fast läkarkontakt. 

Men de kan göra en hel del. Ekonomiskt, ja. Men inte bara. Bättre uppbackning och ledning på vårdcentralerna, ökat administrativt stöd. Ett tydligare uppdrag. Det är några åtgärder med målet tryggare patienter. Tryggare patienter behöver inte alltid träffa doktorn, de vet att hen finns där när det verkligen behövs. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s