55 dagar kvar till valet: Några tips till de lokala kandidaterna

Usch, vad ska jag rösta på den här gången?

Ibland får jag den frågan av personer i bekantskapskretsen.

Förr röstade barn som sina föräldrar. Valet av parti avgjordes av vilken samhällsklass man tillhörde. Det var sällan det gjordes partibyten. Man lade sin röst på samma parti år efter år.

Nu är väljarkåren, liksom mycket annat i samhället, föränderlig.
Det hoppas friskt mellan partierna.

Så den inledande frågan ställs säkert av många väljare. Vad ska jag ta den här gången?

Osäkerheten kan också bero på att flera av partierna vid ett första påseende kan verka väldigt lika varandra. Allianssamarbetet för de fyra borgerliga partierna har bidragit till detta. Ibland har det till och med föreslagits att de borde slå sig samman och bilda ett parti.

Men då betonas skillnaderna.
Och givetvis finns det skillnader också inom alliansen.

Liksom det förstås finns stora skillnader mellan Socialdemokraterna och alliansens partier. Även om de fem partierna i en del frågor kan låta väldigt lika.

Väljare som tvekar kan använda sig av några av de många valkompasser som finns på tidningarnas och även public service sajter. Alla har ett ansvar att själva skaffa sig så mycket information som möjligt; genom att lyssna och titta på debatter i radio och tv, genom intervjuer i tidningarna, via partiernas hemsidor.

Men politikerna borde också kunna göra mer. Inte minst på lokalplanet. Region- och kommunvalen hamnar lätt i skymundan för riksdagsvalet. Samtidigt som det är politikerna på de här nivåerna som har huvudmannaskapet och det yttersta ansvaret för så viktiga områden som skola och vård.

Efter semestrarna drar valrörelsen igång på allvar. Och till dig som är region- och lokalpolitikerna kommer här några önskemål och tips.

  • Det är bra att skicka ut valmaterial med posten men det kan aldrig ersätta det personliga mötet. Ta initiativ till många personliga möten med väljarna. Sociala medier kan nå många snabbt men det som händer när en politiker och en väljare står öga mot öga är värt mycket mer. Våga ta debatten med region- och kommuninnevånarna som bor där du är politiker.
  • Torgmöten runt om i kommunerna behöver inte alltid ha rikspolitiker som dragplåster. Våga vara er själva och berätta om var ni står i de lokala frågorna: skola, vård och omsorg, stadsplanering och miljöfrågor. För ned frågorna på det lokala planet och var konkret i vallöftena, åk inte bara snålskjuts på slogans från högsta partiledningen.
  • Gå samman alla partier som sitter i ett kommunfullmäktige och ”res” på valturné i den egna kommunen. Arrangera lokala valdebatter. Besök minsta lilla by.

Sammanfattningsvis: bli mer närvarande och synliga i den regionala- och lokala valrörelsen.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s