54 dagar till valet: Bygg inte på åkerlappen, bygg på parkeringen istället. 

Framför allt tre skånska städer växer så det knakar, Malmö. Lund och Helsingborg. I Lund vill fler att det byggs i utkanterna än att det förtätas i centrum, enligt en undersökning som Sydsvenskan gjort. 

Men i utkanterna handlar det ofta om skånsk åkermark. Den finaste i Sverige. Ett land som behöver öka sin självförsörjning när det gäller livsmedel. 

Så är det också i Helsingborgstrakten. En stad som beräknas växa med 40 000 invånare till 2035 och då ha 175 000 invånare. 

Ska det ske genom förtätning i städerna, genom att man ska bygga på åkermark eller på ett helt annat sätt? 

”Vi behöver verkligen bevara den högklassiga åkermark som vi har i Skåne och Helsingborg för att kunna säkerställa att vi även framöver kan ha en bra livsmedelsproduktion, säger Centerpartiets kommunalråd Jonny Cato Hansson (C) till Helsingborgs Dagblad. 

Det har han rätt i. Men slutsatsen att vi istället ska förtäta genom att bygga på höjden inne i stan är för enkel. Och för okänslig. 

För det första: Är det självklart att Helsingborg med sin begränsade geografiska yta ska växa så mycket? Med bättre kollektivtrafik och bättre planering tillsammans med grannkommunerna kan den befolkningstillväxten spridas ut. 

För det andra: Många helsingborgare tycker att det är trist när höga hus växer upp lite varstans och skymmer Sundsutsikten. Förtätning är en känslig sak, den fungerar på vissa ställen och inte på andra. Det som är stadens särprägel: små gemensamma oaser, utsikter mot Sundet, nära grönska, måste bevaras. 

För det tredje; Ompröva bilens ställning i staden. Parkeringsplatser är redan asfalterade,  de tar mycket plats centralt. Plats som det kan gå att bygga på när alternativen till den egna bilen är tillräckligt bra och prisvärda. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s