53 dagar kvar till valet: Landstingen får inte fastna i nätet

Träffa doktorn när du själv har tid – ungefär så marknadsför sig de allt mer populära privata nätläkarna.
Och tillgänglighet är en viktig faktor inom sjukvården.
I och med att regioner och landsting runt om i Sverige inte fått detta att fungera optimalt så har man också bäddat för en verksamhet som just nätläkarna.
En del politiker kanske till och med ser det som en lösning på problemet med tillgänglighet i vården.

Men det är ingalunda en gratis lösning för regioner och landsting eftersom nätläkarna får en viss ersättning från patienternas hemlandsting.
Det är inte konstigt att sjukvårdsminister Annika Strandhäll beslutade sig för att snabbutreda frågan om nätläkare och förhållandet till den offentliga vården.
Det är tvärtom mycket bra att så sker.

För nätläkarna är populära, särskilt bland småbarnsföräldrar och unga.
De nappar på erbjudandet om att få en läkarkontakt när det passar en själv. Och det är du som patient som bestämmer, ingen gatekeeper som en sjuksköterska på en vårdcentral fungerar som. Men det hävdas också i debatten kring nätläkarna att patienter inte så sällan söker vård för mindre åkommor som kan klaras av med så kallad egenvård.

Men unga finner sig inte i att vänta. Söker andra vägar om vårdcentralen inte bedömer deras tillstånd som så allvarligt att de behöver träffa en läkare.
Enligt en undersökning som HD/Sydsvenskan låtit göra är var tredje skåning positiv till nätläkare. Bland de över 65 föredrog 85 procent ett vanligt läkarbesök. En äldre, kanske multisjuk person, känner knappast en trygghet med att endast ha kontakt med en doktor, okänd för honom eller henne, via nätet.

Och nätläkarsystemet kan aldrig bli ett alternativ till primärvården.
Naturligtvis ska primärvården kunna använda sig av digitala kontakter i en större utsträckning än vad som är fallet idag. Med den stora skillnaden att det då finns en kontinuitet även i dessa kontakter. Och att det finns en fullödig vårdapparat kring läkaren.
För bedömning och diagnoser är just kontinuiteten helt avgörande.

Mot den bakgrunden är det för bedrövligt att utvecklingen inom primärvården gått i den motsatta riktningen.
Men lösningen kan ändå inte vara nätläkare.
Det bör ingen sjukvårdspolitiker frestas att tro. Om de ändå gör det kan detta utvecklas till samma stora problem som hyrläkeriet är idag. Istället för att värna den egna personalen, skapa en arbetsmiljö och sätta löner som gör att personalen stannar, sände landstingen alltför länge signaler om att varenda kotte i personalen var utbytbar. Inte så konstigt att de drog när möjligheten öppnade sig.
Men hyrläkeriet är en dyr lösning.
Det kan nätläkarsystemet också bli.

Nu får vi se vad regeringens utredare säger.
Men det naturliga vore att de patienter som vill vända sig till privata nätläkaren också stod för hela kostnaden själva. Den typen av läkarbesök ska inte finansieras med hjälp av skattemedel.
Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s