52 dagar kvar till valet: Än slant ambulansen hit, än dit…

Brist på specialistsjuksköterskor bidrar till att det är svårt att fullt ut hålla igång de skånska ambulanserna i sommar. Det kan göra det svårare att prioritera och det kan göra väntetiderna längre. 

I en debattartikel i HD-Sydsvenskan skriver tre skånska centerpartister, Birte Sandberg, Nils Paarup-Petersen och Stina Larsson att sjuksköterskor måste få bättre betalt. 

Det är lätt att instämma med. Liksom i förslaget att sjuksköterskor som går specialistutbildning ska få behålla sin lön och anställning. Det skulle inte bara hålla fler ambulanser rullande utan också minska operationsköer och göra att fler vårdplatser kunde hållas öppna. 

Löner, men också arbetsvillkor, är viktiga. Bra ledarskap och kontinuitet är någon som de flesta uppskattar. Extra viktigt är det i krävande och ofta stressiga jobb. 

Centerpartisterna skriver: 

”Det rödgröna styrets tro på att driftsformen, privat eller i regionens egen regi, är en universallösning inom vården, är verklighetsfrånvänd.”

Jag skulle vilja säga att det gäller både alliansen och de rödgröna. Hit och dit, fram och tillbaka, så har det varit med ambulansverksamheten de senaste tio åren. 2008 blev alla de fyra skånska distrikten privatdrivna. Några år senare togs det nordvästra ambulansdistriktet tillbaks i offentlig regi efter en konkurs. 

Tidigare i år fördes ambulansverksamheten i Malmödistriktet över i offentlig regi efter att de rödgröna fått stöd av Sverigedemokraterna. Och 2020 ska även det distrikt som bland annat omfattar Lund och Landskrona drivas offentligt. Om nu inte några nya beslut fattas. 

Det är inte huruvida det drivs privat eller offentligt, som är avgörande, det stämmer. Men kasten däremellan, omorganisationerna, de stora förändringarna som är ett resultat av brist på blocköverskridande politik, de skadar. Varken ambulansverksamheten eller övrig skånsk sjukvård behöver denna envisa blockpolitik. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s