48 dagar kvar till valet: Värna demokratin, värna de lokala politikerna. 

Nu är det uppladdning i kommunerna inför valspurten. Inför dörrknackning och torgmöten och direktkontakt med väljarna. Och även om toppolitiker kommer på besök är det de lokala valarbetarna som gör det mesta av jobbet. Och har, på gott och ont, närmast till väljarna. 

Ändå är förtroendet lägre för kommunala politiker än för rikspolitiker. Det framgår av SOM-institutets undersökningar. Detta trots att kommunpolitiken berör vardagslivet och fler känner en kommunpolitiker än en rikspolitiker. 

Speciellt utsatt kan uppdraget som kommunstyrelsens ordförande vara. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har, på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), analyserat hur hat och hot kan se ut i olika digitala miljöer. 

De har kommit fram till att hatfulla kommentarer är vanligt, var femte kommentar innehöll hat eller hot. Samt att kvinnor är mer utsatta än män för kränkande kommentarer. 

Det är allvarligt och det angår oss alla. Om människor avstår från kommunpolitiken för att de blir hatade och hotade så hotas också på sikt demokratin. 

Det är ingen enkel sak att förklara för väljarna att det behövs insatta politiker på det lokala planet och att de behöver vara ganska många. Det är människor som lägger sin fritid på att läsa handlingar och gå på sammanträden om skolor, äldrevård, badhus och trafiklösningar. 

Att gå med i ett parti, eller för den delen starta ett nytt, är ett sätt att värna demokratin. En insats som kräver betydligt mer än den tid det tar att skriva en taskig kommentar på nätet. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s