47 dagar kvar till valet: Reformera vården

Vi har under vår valblogg redan skrivit flera gånger om vården, om nödvändigheten att stärka primärvården och se till att vård ges på rätt plats.

I dagens HD/Sydsvenskan gör moderaterna Carl Johan Sonesson och Stefan Lamme ett inlägg i den riktningen. Men faller också snabbt in i hur den politiska motståndarsidan under innevarande mandatperiod tagit beslut som fungerat i motsatt riktning.

Nu stakar de själva ut några mål men talar inte så särskilt mycket om hur dessa ska nås.

Egentligen finns det en stor politisk enighet kring behovet att förstärka primärvården, att varje patient ska ha en egen läkare och så vidare.

Därför borde den politiska pajkastningen på det här området upphöra. Och politikerna ska inte tro att bara för att de öser in nya miljoner inom vården så blir det önskad effekt.

Sjukvårdens organisation behöver reformeras.

I både Danmark och Norge har man till exempel ett statligt ansvar för de stora sjukhusen. Medan vårdcentraler är ett kommunalt ansvar. Det finns fortfarande regioner i Danmark men det är bara stat och kommuner som kan ta ut skatt och fördela pengar. I Norge drivs primärvården av läkare som äger sitt eget företag.

Det finns problem i grannländerna också. 

Vi kan ändå inspireras och samtidigt lära av deras misstaget.

Men för att komma någon vart i denna eviga fråga så måste politikerna våga göra ett större ingrepp i dagens organisation. Det är kanske dags att lyfta vården från regioner/landsting? 

Det räcker inte att bara säga att sjukhusen ska förstatligas. Allt måste hänga ihop. 

Det räcker inte att säga att varje patient ska ha en egen husläkare – men hur ska det går till? Var finns incitamenten?

För att en så genomgripande förändring ska äga rum måste partierna enas över blockgränsen. Förändringar inom sjukvården, precis som andra områden inom välfärden, måste vara hållbara och inte påverkas av vilken majoritet som för tillfället styr.

Skiljelinjerna går vid andra frågor; hur mycket ska patienterna själva stå för vården och hur mycket ska samhället stå för? Den typen av politiska idéer kan man ändå driva, även inom en förändras sjukvårdsorganisation.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s