44 dagar till valet: Den som – likt Sonesson i Staffanstorp – vill styra med SD måste låta väljarna få veta. 

En del skånska kommuner har redan breda och i vissa fall blocköverskridande styren. I Helsingborg till exempel har alliansen och Miljöpartiet styrt kommunen i snart fyra år. Kommunstyrelsens ordförande är en moderat politiker, Peter Danielsson.

Något sådant är otänkbart för vissa andra moderater. Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, säger till Sydsvenskan att det är uteslutet med ett sådant samarbete. MP är så långt från M att ”det finns ingen gemensam nämnare”.

Det anser Christian Sonesson däremot att det finns med Sverigedemokraterna. På Facebook skriver Sonesson om SD att de politiskt ligger nära den klassiskt moderata politik som M bedriver i Staffanstorp: ”Lågt skatteuttag, öppenhet för fristående alternativ och en sparsamhet med skattemedel samt en restriktiv syn på flyktinginvandring.”

Han konstaterar att han under kommande mandatperiod helst samarbetar med ett parti som agerat så likt M som möjligt. Sonesson föredrar SD.

Man får anta att SD i Staffanstorp delar värderingar med SD på riksplanet. Och att även M i Staffanstorp delar värderingar med M på riksplanet. En annan M-politiker, Tobias Billström som är partiets gruppledare i riksdagen, skriver på Aftonbladets debattsida att SD är ett parti ”helt utan grundläggande värderingar” samt att ”Sverigedemokraternas budget skulle få ödesdigra konsekvenser.”

SD är populistiska, inskränkt nationalistiska, har en kvinnofientlig politik, vill gå ur EU, blundar för klimatproblemen. Det är bara några exempel. I årets val blir värderingar viktiga. Efter årets val, när makten ska fördelas även i kommuner och landsting, kommer det stå tydligt vilka partier som håller fast vid sina värderingar. De som gör det utesluter ett samarbete med SD.

Christian Sonesson talar klarspråk om vilka han vill samarbeta med. Han skriver på Facebook: Någon ska alltid vara den som är först med att säga vad alla redan vet och tänker.”

Så vet väljarna i Staffanstorp. Men i andra skånska kommuner – i de Nordvästskånska kommunerna – hur resonerar kommunpolitikerna där? Tala om det för väljarna, nu, före valet!

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s