43 dagar kvar till valet: Våga vara politiker

Läser med nöje HD/Sydsvenskans korta intervjuer med skånska företagare inför valet. 

Karsten Deppert som leder Everywhere Group-koncernen pekar ut bristen på bostäder och behovet av en bättre infrastruktur som viktiga frågor för tillväxten i regionen. 

Och det är bara att hålla med. Det behövs fler bostäder. Framför allt behövs det lägenheter med rimliga hyresnivåer. Vi behöver en utbyggd och förbättrad kollektivtrafik i Skåne.

Men jag fastnar alldeles särskilt för Fredrika Gullfots uttalanden. Hon är vd för Simris Alg, ett företag som arbetar med algprodukter. 

Liksom Karsten Deppert beklagar hon gränskontrollerna vid Öresund. 

Ja, det känns som en avlägsen tid när vi talade om Öresundsregionens alla möjligheter.

Men Gullfot uppehåller sig en del vid själva politikerrollen och det faktum att en del politiker alltför gärna vill sola sig i glansen av entreprenörer. ”Jag får ångest varje gång jag ser en minister på besök hos någon hipp inkubator eller startup-arena, i stället för att lyssna på själva företagen och arbeta för en bättre näringslivspolitik i grund.”

Och så säger hon ytterligare något viktigt: ”Valresultat är överskattade när det gäller företagsverksamhet, företag är världsbäst på att ständigt anpassa sig till nya förutsättningar.”¨

Således politiker ska vara politiker, och företagare ska vara företagare.

Politiker ska inte vara rädda för att driva sina hjärtefrågor även om det kräver att företag får gör om och göra på ett annat sätt. Partierna ska värna och driva sina värderingar utifrån de olika ideologierna. Det är så politiken blir tydlig – inte minst för väljarna. 

En företagspolitik som både tar hänsyn till miljön och klimatförändringar och samtidigt skapar tillväxt är möjlig. Det är politikernas ansvar att staka ut vägen, anta lagar och regler i den riktningen, och inte vara så ängsliga. De partier som säger sig vara gröna: Miljöpartiet och Centern kan finslipa sig ännu mer i dessa så viktiga och för framtiden helt avgörande frågor.

Det gick att gå från olja som råvara för uppvärmning av våra bostäder till andra mer miljövänliga alternativ. Ett politiskt beslut gjorde det möjligt.

Men som sagt, istället är en del politiker alltför glada för att sola sig i det senaste, det nyaste, att de glömmer bort sina ursprungliga värderingar. I en ledare i Expressen skriver Ann-Charlotte Marteus om Annie Lööfs besök hos det privata nätdoktorföretaget Kry där hon rätt aningslöst gör reklam för detta nya fenomen.

Ja, hur kan hon göra sig till talesperson för denna bransch som verkar allt annat än seriös. Annie Lööf borde lägga krutet på att skapa ett hållbart sjukvårdssystem. 

Men det är lätt att slå knut på sig själv när det gäller att verka så företagsvänlig som möjligt.

Företag är mer betjänta av en långsiktighet men som sagt, de kan också växla in på nya spår, om det är så att politikerna vill det.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s