42 dagar till valet: Landborgsgaraget – ett föråldrat förslag

Bland de politiska partierna i Helsingborg finns en ganska knapp majoritet för att bygga Landborgsgaraget. Bland Helsingborgarna är det tvärtom, något fler ät mot bygget än för. Det visar den undersökning som Helsingborgs Dagblad låtit Novus göra. 42 procent säger nej, 37 procent säger ja. 

Senast i fullmäktige var 36 ledamöter för och 29 emot. 

Det stora projektet med plats för 600 bilar delar stan, både politiker och väljare. Och det blir ingen folkomröstning, samma knappa majoritet i fullmäktige som är för Landborgsgaraget sade nej till det. Generellt är unga män som röstar blått mest positiva, medan äldre kvinnor med vänstersympatier är mest emot. Detta enligt HD-undersökningen. 

Men faran med sådana generaliseringar är att frågan blir mer känslomässig än den behöver vara. Visst handlar det om synen på bilen som transportmedel och bilens roll i stadskärnan. Och bilar väcker känslor, men här behövs mer av rationellt tänkande. 

Bilens framtid i moderna stadstrafik är just nu väldigt osäker. Nya lösningar för kollektivtrafik är på väg. När det gäller cityhandeln är det naivt att tro att tillgången på parkeringsplatser är det enda avgörande. Allt fler handlar via nätet, det påverkar både köpcentrum utanför städerna och affärerna i stadskärnorna. 

Med så många osäkra faktorer är det vanskligt att låsa så mycket investeringsutrymme i en anläggning för 600 bilar i ett så känsligt område som Landborgen trots allt är.  Det kan inte bara bli ett sår i Landborgen. Det kan också bli ett sår i synen på den politiska processen, i tilltron till den lokala demokratin. Stora projekt, stora investeringar, mår bra av att vila på en bredare politisk majoritet. 

Det gör inte Landborgsgaraget. En folkomröstning har stoppats, helsingborgarna är splittrade liksom de lokala politikerna. .

I decennier har det funnits planer och förslag på bilgarage i Landborgen. Dags att inse att tiden sprungit förbi projektet. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s