39 dagar kvar till valet: Litet bo jag sätta vill

På Landskronasidan i HD/Landskrona Posten utser insändarskribenten ”Väljare 2018″ behovet av hyresrätter till en viktig valfråga. 

Ja, bostadspolitiken borde vara en fråga som debatterades flitigt just nu så här en dryg månad före valet.

Men precis som på så många andra viktiga områden är det också tämligen tyst kring ämnet bostäder.

I Landskrona har den politiska ledningen med kommunalrådet Torkild Strandberg (L) i spetsen, haft ambitionen att bygga fler bostads- och äganderätter. I kommunen är redan hälften av bostäderna hyresrätter.

Samtidigt är efterfrågan på hyresrätter stor. När tidningen gjorde en undersökning i ämnet  visade det sig att sex av tio av de tillfrågade landskronaborna ville ha fler hyresrätter.

Och trots att det under senare år har byggts en hel del nya bostäder så är det fortfarande svårt för vissa grupper att hitta en bostad; unga, nyanlända och äldre, som söker ett mindre boende. De här grupperna vill oftast hyra sin bostad. Antingen saknar man medel att köpa en bostad, eller så vill man inte längre ha så stort ansvar för sitt boende. För en äldre person kan det bli mer bekymmersfritt att hyra än att äga.

Det här är uppgifter som bekräftas av Boverket.

Därifrån konstateras också att bostadsbyggandet i Sverige nu minskar. Samtidigt som fler bostäder behövs – och då just mindre hyreslägenheter.

Regeringen har också avsatt pengar för investeringsstöd till kommuner som bygger hyresrätter eller studentlägenheter.

Grönkulla Gård på Drottninghög i Helsingborg har byggts med hjälp av investeringsstöd. Något som gjort att hyrorna kunde läggas i snitt en tusenlapp lägre än om man byggt utan statliga pengar.

Bakom bygget står allmännyttiga Helsingborgshem, som just nu ligger lågt med nya projekt.

Helsingborgshems ordförande Lars Hansson (C) och vice ordförande Ingela Andersson (S) vill ha till stånd ändringar för att kunna bygga fler och billigare hyreslägenheter. Hansson hoppas på ett förenklat regelverk och enklare standard, medan Andersson vill ha en annan markanvisningspolitik. Hon menar att staden måste kunna få gynna sitt eget bolag, så att Helsingborgshem också kan vara med och bygga på attraktiva områden.

Ja, att bara överlåta bostadsproduktionen till marknaden fungerar inte. Byggföretagen har ekonomiska muskler och vill helst bara bygga bostads- och äganderätter på de mest attraktiva lägena.

Det behövs därför en viss styrning, och kommunerna har det yttersta ansvaret för att skapa en bostadsmarknad med ett varierat utbud, där det också finns en möjlighet för de som inte har ett kapital att få någonstans att bo.

Bostadspolitik är komplicerat.

Desto större anledning att få igång en debatt värd namnet.

Gärna före valet!

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s