37 dagar kvar till valet: Ett nederlag för det fria samhället

Ett öppet och demokratiskt samhälle kännetecknas av en stor frihet för individen; att få ha sin egen åsikt och ha lov att yttra den, att få tro på en gud eller att inte tro alls, att slippa diskrimineras utifrån ålder och kön. 

Det är grundläggande fri- och rättigheter som ligger till grund för vår lagstiftning.

I praktiken tar det sig uttryck i att vi respekterar demokratiskt fattade lagar och regler, så att samhällsmaskineriet kan fungera och vi kan mötas och respektera varandra på de gemensamma ytorna.

I onsdags infördes ett burka- och niqabförbud i Danmark. Det är från och med nu förbjudet att bära dessa heltäckande plagg, och en del andra ansiktsmaskeringar, på allmän plats.

Dansk Folkeparti har drivit frågan och fått med sig en majoritet i det danska folketinget (riksdagen). Partiet driver en hård linje både mot invandring och islam.

Frankrike var först ut, 2011, med att förbjuda burka och niqab. Ytterligare några länder har följt efter. Nu senast alltså Danmark.

Jag tycker att både burka och niqab i grunden är kvinnofientliga klädslar. Varför ska kvinnan behöva täcka sig när hon går ut, och varför behöver mannen inte göra det?

Det är för mig helt obegripligt, och inget annat än ett uttryck för kvinnoförtryck.

Men ett fritt och demokratiskt samhälle kan inte och ska inte ha några synpunkter på hur människor klär sig på allmän plats. 

Vi förfasas, med all rätt, över de regler som man har i till exempel Iran, där kvinnor, även utländska gäster, måste täcka huvud och bära fotsid klädsel. Om så inte sker ingriper sedlighetspolisen.

Men hur kan man då i ett fritt land som Danmark vara för ett förbud, även om det så att säga sker i motsatt riktning?

En demokratisk och öppen stat ska inte lägga sig hur vi klär oss på vår fritid. Det förbud som nu införts i Danmark är ett nederlag för det fria samhället. Det har naggats rejält i kanten. Vad händer härnäst?

Hur människor klär sig privat och på allmän plats ska ingen lägga sig i. Som individ ska man naturligtvis ta hänsyn till sin omgivning, men det är snarare en fråga om omdöme och ska inte regleras med hjälp av förbud.

Däremot kan en arbetsgivare eller en rektor ha regler för hur man ska vara klädd på arbetsplatsen eller i skolan. Det är ordningsregler. Och vi har många uniformsyrken. 

Det är också självklart att en lärare och en elev ska kunna se varandra i ansiktet. Det måste även en person som bär burka eller niqab acceptera. Annars kan man inte arbeta inom dessa yrken i Sverige.

I vissa fall handlar klädregler på arbetsplatser om liv och död. Sjukvårdspersonal ska inte bära långärmat av hygienska skäl. Alltså ska man ställa krav på personalen att ha kortärmat. Här måste hygienskälen gå för de religiösa skälen.

Men ute på gator och torg är det annorlunda. 

Och visst hade jag önskat att alla kvinnor som bär burka eller niqab också vågade ta av sig de här plaggen. Men ett förbud hjälper inte dem.

Och det är enkelt att ropa på förbud och att införa dem. Det är betydligt svårare att stå upp för vad ett fritt och öppet samhälle verkligen innebär. Nämligen en stor portion av frihet för individen., rätten att få vara den man är.

Och om vi inte står upp för det öppna och fria samhället befinner vi oss snabbt på ett sluttande plan. Utvecklingen mot ett allt mer kringskuret sätt att leva kan gå fort.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s