36 dagar till valet: Lämna företräde för cyklister och gående 

Vilka ska ha företräde i städernas centrum? Bilisterna, bussresenärerna, cyklisterna eller de gående?

På 1960-talet byggdes städerna om för bilarna. Breda gator, stora asfalterade parkeringsytor. Bilen var framtiden, ingen hade något att invända mot att städerna växte på åkermark och jordens resurser upplevdes som oändliga. 

Det där är historia nu. Vi vet värdet av åkermarken, vi vet att bilismen måste minska för att rädda klimatet. Och vi vet vilken fara bilar utgör för oskyddade trafikanter, för cyklister och gående i trånga stadsmiljöer. 

Det vill säga de flesta vet. När Novus på Sydsvenskans uppdrag genomförde en undersökning i Lund svarade 52 procent att de vill ha kvar biltrafik i centrum men att den måste anpassas efter gång- och cykeltrafik, 14 procent vill stänga av centrum helt för bilister och bara 10 procent vill ha bättre tillgänglighet för bilister. 

Det gäller Lund. Kanske skulle resultatet bli liknande om samma fråga ställdes i Helsingborg, i Ängelholm eller i Landskrona. Förhoppningsvis skulle det bli så. 

De kommunala politikerna måste planera för lokalsamhällen där både utrymme och resurser är begränsade. För hållbara städer och för färre bilar i centrum. På köpet kommer ökad trivsel. Den som i nutid planerar för stora centralt placerade parkeringsanläggning planerar för dåtid. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s