34 dagar till valet: Ett skolmisslyckande i tonåren kan inte få vara livsavgörande 

Även denna höst kommer det vara brist på sökande till gymnasieskolans yrkesprogram. Trots att de leder till jobb. 

Och därmed kommer det att råda fortsatt brist på undersköterskor, svetsare, kockar, golvläggare.., listan kan göras lång. 

Samtidigt ser forskarna ett samband mellan låg utbildning och arbetslöshet som är starkare än i andra länder. Oftast är det unga män som fastnar i arbetslöshet och utanförskap. Det sker redan i 20-års åldern. 

Vilket slöseri, på alla plan. Både för samhälle och individer. Och i förlängningen också ett hot mot tryggheten, eftersom arbetslöshet ökar risken för kriminalitet. 

Det är så klart ytterst den enskildes ansvar att skaffa sig utbildning och göra sig anställningsbar. Men ett misslyckande i skolåldern, som tonåring, på grundskolan eller gymnasieskolan kan inte få vara avgörande för hela livet. 

HD-Sydsvenskan skriver att medan unga vuxna med gymnasieutbildning eller högre utbildning har lätt att få ett jobb så är det tvärtom för de lågutbildade unga. Sysselsättningen för den gruppen är lägre i Sverige än i EU. Arbetslösheten för lågutbildade är tre gånger högre än i Danmark och i Norge. 

Sänkta ingångslöner är ett sätt. Men det är fel att tro att det löser hela problemet.

En del unga män syns och hörs, andra blir bara sittande, passiva, medan känslan av misslyckande växer och risken för psykisk ohälsa ökar. Har du då inte föräldrar med kunskap om samhället, om vägarna in, är det lätt att hamna utanför för livet. 

Arbetsförmedlingen, kommunerna, företagen som behöver arbetskraft måste jobba mer uppsökande. Med skräddarsydda lärlingsutbildningar till exempel. 

Jonas Olsson, professor vid Malmö universitet, föreslår en utbildningsgaranti i samarbete med företag och kommuner för dem som inte har gått färdigt gymnasiet. 

Unga vuxna som misslyckats innan de ens var vuxna förtjänar en chans till. Och samhället behöver dem. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s