33 dagar kvar till valet: Vem gör bedömningen?

 

IMG_4163

På HD/Sydsvenskans Aktuella frågor har det i sommar debatterats huruvida det är rätt att rekommendera kurser i mindfulness till patienter med psykiska besvär. Fullmäktige i Region Skåne har beslutat att anslå tre miljoner kronor för att utbilda instruktörer i mindfulness. 

Liberalernas Gilbert Tribo, som varit drivande i frågan, hoppas på så sätt att vårdutbudet för patienterna breddas, när ytterligare en behandlingsmetod lyfts på det här sättet.

Han lutar sig också mot en studie som visat på goda resultat för patienter som deltagit i mindfulnessgrupper. Den jämförande studien har gjorts av Centrum för primärvårdsforskning (Region Skåne och Lundsuniversitet) på 16 vårdcentraler i Skåne.

Men kritikerna, en rad psykologer, anser att det är en alltför snäv studie, och att mindfulness som behandlingsmetod inte har ett tillräckligt stort vetenskapligt stöd. De menar också att Region Skåne med sitt beslut går tvärtemot Socialstyrelsens rekommendationer. 

De skriver att Socialstyrelsen rekommenderar ”KBT (kognitiv beteendeterapi) och interpersonell psykoterapi samt läkemedel för mild och medelsvår depression och KBT för i princip alla ångeststörningar. Mindfulness rekommenderas inte som behandling vid något ångest- och depressionstillstånd”.

Ansvarig för den kritiserade studien, Jan Sundquist, professor i allmänmedicin, skriver att ”vår intention med studien aldrig var att ersätta sedvanlig psykoterapi med minfulness utan endast att erbjuda vårdcentralerna i Region Skåne ytterligare verktyg för att kunna hjälpa fler patienter idag och i framtiden”.

Den medicinska vetenskapen vad gäller somatiska sjukdomar går mot allt mer individualiserade behandlingsmetoder. Så bör det naturligtvis vara även för de psykiska sjukdomarna.

Jag tror att alla de som nu debatterar denna fråga har patienternas bästa för ögonen.

Men politikern Tribo lyfter också en uppgift från Försäkringskassan som berättar att sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa kostar landet cirka 57 miljoner kronor om året. Han citerar också uppgifter från Folkhälsomyndigheten som säger att ”var sjätte person i Skåne uppger att de lider av nedsatt psykiskt välbefinnande”.

Jag kan inte avgöra huruvida mindfulness (andningsövningar, meditation, fysisk aktivitet i grupp) kan hjälpa patienter med psykiska besvär.

Men givetvis behövs många olika typer av behandlingsmetoder. 

Vad jag undrar är vem som ska avgöra vilka patienter som ska få en kurs i mindfulness och vilka som får till exempel KBT-behandling? Och var ska alla instruktörer i mindfulness komma ifrån? Är det den redan av arbete hårt tyngda personalen på vårdcentralerna som ska få ytterligare uppgifter?

Det allra viktigaste för patienterna är att de får en kontinuerlig läkarkontakt, och att de kan känna sig trygga i att deras besvär bedöms utifrån vad de verkligen behöver, och inte utifrån att det nu görs en satsning på ett område, i det här fallet mindfulness.

Därför bör det finnas psykiatriker och psykologer på varje vårdcentral, som tillsammans med patientens allmänläkare, kan göra de här bedömningarna.

Lotta Hördin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s