31 dagar kvar till valet: Var er själva, härma inte

Läser en artikel om det finska högerpopulistiska partiet Sannfinländarnas uppgång och fall, och fäster mig vid ett uttalande som Anders Hellström gör. Han är forskare i statsvetenskap vid Malmö universitet. 

Hellström säger: ”Om man vill få ner SD:s siffror så ska man inte försöka kopiera deras retorik. SD är det enda parti som vinner på det. Väljarna röstar hellre på originalet.”

Det borde stämma till eftertanke inte minst hos Moderaterna och Socialdemokraterna vars retorik på vissa områden förändrats i takt med att SD:s opinionssiffror stigit.

Det är sorgligt att det blivit så.

Det är förvisso inte lätt att vara en kampanjande politiker i en så snabbt föränderlig och splittrad värld som lever i just nu. 

Men den som en gång gick in i ett parti och blev politiker gjorde det utifrån en övertygelse. Det är viktigt att komma ihåg det. Den politiker som är trogen sin grunduppfattning blir i längden mest trovärdig. Vindflöjlarna dalar i förtroende.

Det är inte helt otroligt att det kommer att gå uppåt för både Miljöpartiet och Centerpartiet i det kommande valet. Det är de två partier som drivit miljö- och klimatfrågor hårdast. Frågor som nu ligger högt på valdagordningen.

Socialdemokraterna och Moderaterna borde också mer tala om sina hjärtefrågor, till exempel välfärdsfrågor respektive skattefrågor, helt enkelt berätta mer om vilket samhälle de vill vara med och bygga.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s