30 dagar till valet: Oavsett valresultat – ta vara på valspurtens alla klimatförslag. Använd, återanvänd. 

 

En ny undersökning från Aftonbladet/Inizio visar att efter den torra och heta sommaren är det fler svenskar som oroar sig för klimatförändringarna. 76 procent är ”ganska” eller ”mycket” oroade. De flesta, över 70 procent, har också gjort någon förändring i sina liv för att minska sin egen påverkan på klimatet. 

Det är den kopplingen, när oro blir till någon form av handling, som är den verkligt viktiga. De flesta riksdagspartier, med Sverigedemokraterna som sorgligt undantag, försöker nu skärpa sin klimatpolitik. Här finns bara en väg – uthållighet. 

Den blir satt på prov när höstregnen kommer och temperaturen sjunker. Och valet är över. Oavsett vilka som vinner finns det en möjlighet att ta tillvara i den klimatkapplöpning som nu pågår. Den nya regeringen, oavsett färg, bör gå igenom alla partiers nya klimatförslag för att bedöma dem seriöst och prestigelöst och ta vara på de bästa. En mer blocköverskridande och gränsöverskridande fråga går inte att hitta. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s