27 dagar kvar till valet: Den superviktiga skolan

I Sverige har skolan ett kompensatoriskt ansvar. Det innebär att alla elever, oavsett social bakgrund, ska kunna nå utbildningsmålen. De elever som inte kan få hjälp av sina föräldrar med läxläsningen ska kunna få extra stöd i skolan.

I dagens HD/Sydsvenskan konstateras att föräldrarnas hjälp och stöd blir allt viktigare för elevernas skolresultat. Marianne Dovemark, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, säger till tidningen: ”Det har blivit betydligt svårare att göra en klassresa.”

Så nedslående. Och vilket misslyckande för skolan och för samhället i stort.

Desto mer upplyftande är det då att titta på SVT:S Vetenskapens värld som tagit del av norsk skolforskning och besökt några svenska skolor. 

På Malmaskolan i västmanländska Kolsva går alla nior ut med godkända betyg i kärnämnena. Till skolan söker sig en hel del elever med särskilda behov. Utmaningen är stor. Ändå är resultaten så goda.

I Kolsvafallet betonar både rektor och forskare att de elever som det ställs förväntningar på och som samtidigt får det stöd de behöver presterar bättre, och mår bättre. På Malmaskolan satsas det mycket på elevvård men också på att skapa goda relationer mellan lärare och elever. 

”Mina lärare tror på mig.”, säger en elev. 

Ingen elev får komma efter i skolan, eftersom det är något som får elever att må dåligt och bli stressade. Alltså måste alla få det stöd som behövs.

”Trygga elevers som trivs får bra resultat i skolan”, konstateras det i programmet.

Det har länge framhållits hur viktiga lärarna är för att skolan ska bli framgångsrik. Men som en norsk skolforskare säger i programmet; man föds inte som en bra lärare, det är något som man lär sig. I norska Stavanger filmar man i klassrum där goda pedagoger skapar ett bra klimat för lärande. Och sedan kan blivande lärare ta del av filmerna.

Det som återkommer hela tiden är hur viktigt det är att skapa goda relationer mellan lärare och elever. Hur avgörande det är att varje elev blir sedd varje dag, blir tilltalad varje dag, att lärare och elever ha ögonkontakt med varandra varje dag. 

Eller som en lärare i Ockelbo i Gästrikland uttryckte det; ”Man måste lära känna eleverna, och man måste jobba med sig själv också.” En elev till läraren uttryckte sig så här: ”Vi lär oss om livet på so- och svenskalektionerna”.

Ockelbo i Gästrikland är en kommun som ligger i topp vad gäller skolresultat i Sverige.

Skolorna i Kolsva och Ockelbo är onekligen stora inspirationskällor. 

Alla barn måste med i undervisningen. 

Föräldrarnas bakgrund ska inte vara avgörande för skolresultatet. 

Men att bygga relationer mellan elever och lärare kräver tid och uthållighet.

Det handlar om att som lärare våga satsa en del av sig själv i arbetet.

Den som gör det får garanterat mycket tillbaka.

Rikspolitikerna kan ösa miljoner över skolan. Och visst resurser behövs. Men det måste vara upp till skolledningar och personal att organisera sitt arbete. Återigen; låt professionen få blomma istället för att detaljstyra och öronmärka de ekonomiska tillskotten.

På lärarutbildningarna måste de blivande lärarna förberedas bättre för sina kommande uppdrag. Mer praktik, mer av mentorskap.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s