26 dagar till valet: Helsingborg behöver bättre äldrevård. Men till bäst i landet är vägen lång.

Äldrevården i Helsingborg behöver mer resurser. Äldrevården i Helsingborg behöver lyssna mer på brukarna, på de som bor på vårdboenden och på deras anhöriga. 

Det framgår av de artiklar som Helsingborgs Dagblad skrivit om äldrevården. Enligt Socialstyrelsens enkätundersökning är de äldre i Helsingborg mindre nöjda med sitt vårdboende än i övriga skånska kommuner. Flera äldreboenden får dåligt betyg. 

Helsingborgs budget för äldreomsorgen ligger också under rikssnittet. Och en majoritet av partierna anser att det behövs mer pengar till äldrevården de kommande åren. 

Det finns alltså en del att jobba på. Det är bara att sätta igång. Det kan ta tid att förändra. 

Och det är inte fel att ha höga ambitioner. Men när ett av partierna som varit med och styrt staden, Kristdemokraterna, går till val på att Helsingborg ska ha Sveriges bästa äldreomsorg så kan man ju ändå undra varför inte mer har gjorts hittills. 

För så där tio år sedan skulle Helsingborg ha Sveriges bästa skola. Så blev det inte. Men det har ändå blivit lite bättre. Helsingborg kan nu visa bättre resultat i jämförelser mellan svenska kommuner än för några år sedan. Även om det fortfarande är för stora skillnader mellan olika skolor i kommunen. 

För att vända utvecklingen får man jobba hårt. Det finns inga snabba vägar. Inte ens för kristdemokrater. 

Det stora misstaget som gjordes när det gäller äldreomsorgen under mandatperioden – och som fick hård kritik – var när flera kommunala boenden lades ut på entreprenad. Privat kan vara bra, offentligt också. Men att genomföra så stora förändringar för en grupp som inte kan välja själva, inte utnyttja sin valfrihet och packa ihop och flytta, är inte lämpligt. Det är inte respektfullt mot de äldre vars hem det handlar om. 

Av tidningens opinionsundersökning framgår att 52 procent av tillfrågade helsingborgare tycker att privata företag ska få bedriva äldreomsorg. 

Det tycker jag med. Men när det gäller äldreboenden är det bättre att låta privata företag bygga, starta och driva nya boenden istället för att privatisera befintliga kommunala äldreboenden.

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s