24 dagar till valet: Bli klimatsmartare – men kräv också mer av politikerna

IMG_3439
HD och Sydsvenskans förstasidor den 16 augusti. Inför valet krävs mer av partierna lokalt och regionalt.

Helsingborg (där jag bor), Skåne, Sverige, Europa, Jorden, Universum…sådär kunde man ibland ange sin adress när man var barn. Fascinerad och skrämd av det stora perspektivet, av den mörka oändligheten. Men också (förhoppningsvis) trygg i det lilla.

Det minnet kommer för mig när jag ser Helsingborgs Dagblads/Sydsvenskans fina förstasidor 16 augusti) där på mitt köksbord. Skåne i världen, det lokala och det globala, det enda möjliga perspektivet på klimatförändringar.

Var helst ett utsläpp minskas gör det skillnad – i Indien, (men också i Sölvesborg Jimmie Åkesson!) Dessutom, Sverige kan vara både föredöme och samtidigt utveckla nya produkter.

Det är ett ambitiöst nummer av tidningen/tidningarna. Där finns ett tydligt skånskt perspektiv. Jag kan läsa om intressanta framsteg nära mig. Om ny teknik från Höganäsbolaget när det gäller framställning av metallpulver, om återvinningen på Filbornaverket och om solpanelerna på Välas tak, för att ta några exempel.

Det är bra, det ger mig och övriga läsare positiv energi. Och i tidningen finns också en analys (Olle Lönnaeus) av riksdagspartiernas klimatpolitik.

Vad jag skulle önska mig är en kritisk genomgång av de olika partiernas klimatpolitik (på riksplanet där alliansen vill skrota flygskatten, minska klimatbudgeten och sätta mycket stor tilltro till marknadskrafterna). Men också en granskande genomgång av klimatpolitiken på det regionala/lokala planet. (troligen får vi mer av det från HD-Sydsvenskan nu inför valet.)

För det är inte likgiltigt om man, som exempelvis Moderaterna och Liberalerna i Skåne vill, bygger ut E6:an med fler filer och samtidigt säger nej till höghastighetståg. Inte heller är det sak samma om man bygger ett garage för 600 bilar i Helsingborg eller om man avstår. Det är en signal till invånarna, liksom att skattesatsen på bensin och diesel är det. Alliansen måste bli bättre på att inte bara prata klimatpolitik, utan också agera utifrån klimatperspektivet.

Sverigedemokraterna har avslöjat sin inkompetens på området. SD vill dessutom att Sverige ska lämna EU och därmed möjligheten att driva på i klimatfrågor och agera gemensamt. (det vill Vänsterpartiet med, vilket så klart är lika knäppt).

Partierna måste bli tydligare inför valet om sin klimatpolitik lokalt och regionalt.

Partierna skärper sin klimatpolitik när väljarna kräver det av dem, även lokalt. Välinformerade väljare kan kräva. Det är ett skäl till att HD/Sydsvenskans klimattidning är viktig. (lite synd dock att inte spärren för icke-prenumeranter som ett undantag tagits bort).

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s