23 dagar kvar till valet: Närfiskat – kan det vara något?

Närodlat är en princip som många ställer sig bakom. Den går ut på att maten du äter kommer från en lantbrukare i din närhet. Inga långa transporter. Odling och uppfödning i liten skala. Få led mellan producent och konsument.

Men hur är det med närfisket?

Fiskeripolitiken är en snårig historia. Haven har förvisso gränser men de känner inte fisken av. Alltså tas besluten för vår del för det mesta på EU-nivå. Och det är mycket bra att man gör allt för att stoppa en utfiskning. Det har alltför länge och på sina håll bedrivits en rovdrift på fisken. Storskaligheten har dominerat.

Men när restriktioner införts har de ibland fortsatt gynnat de stora aktörerna mest. 

De flesta näringar mår bra av mångfald. Det måste också finnas plats för de små aktörerna.

Ålfiskeförbudet som nu införts drabbar till exempel de fyra ålfiskarna i Kullabygden, enligt en artikel i HD. Det blir inget ålfiske för dem i år. Ändå väljer de att fortsätta att sätta ut ålyngel och förhoppningsvis kommer de  att inom en kvot få fiska igen. 

Vad beträffar ålyngeln (eller glasålen) så har EU inte stoppat fisket av den, ett fiske som bedrivs i länder i Sydeuropa. Återväxten tryggas alltså inte. Hur tänkte man här?

Nu ser också husbehovsfiskarna, alltså de som inte lever på fisket, sitt fiske hotat. Det finns förslag på att de i framtiden inte ska få använda nät, långrev, ryssja eller bur. 

En utredning pågår, och beslut väntas senare.

Protesterna har dock inte låtit vänta på sig. Företrädare för Kullens fiskareförening vill att det görs ett omtag och en ny utredning, enligt en artikel i HD.

När politikerna ska skrida till beslut ska de naturligtvis göra allt för att stoppa utfiskning och skydda beståndet. Men att tro att färre båtar – och storskalighet – är lösningen är att bita sig själv i svansen.

För en politik som fungerar för både yrkesfiskare och amatörer. Och inte minst fungerar för fisken.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s