22 dagar till valet: Lyft fram de lokala frågorna.

image.png

På lördagen skruvades valpulsen upp ett snäpp. På riksplanet. Moderaterna presenterade sitt valmanifest med koncentration på lag, ordning och migration. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin höll sommartal med tonvikt på klimatet.

Men i Helsingborg (och många andra kommuner) är det än så länge ganska sömnigt. På lördagen syntes visserligen några flygbladsutdelare och lite lokala budskap på papperskorgarna, men inte så mycket mer.

Ibland kan lokala frågor slå igenom stort och helt förändra det politiska läget i en kommun. I Göteborg är nybildade partiet Demokraterna enligt Göteborgspostens och Sifos senaste opinionsundersökning, på väg att bli största parti lokalt. De fick 18,9 procent i undersökningen.

Demokraternas främsta mål är att stoppa Västlänken, ett projekt som bland annat innehåller en tågtunnel och vars syfte är att kunna bygga ut tågtrafiken i Göteborg och i övriga västra Sverige.

Att bilda ett parti är en demokratisk rättighet. Västlänken är en fråga som engagerar.

Även i Nordvästra Skåne har nybildade partier haft framgångar. Ängelhomspartiet lyfte i spåren av debatten om Pyttebron. Bjärepartiet i Båstad är ett annat exempel.

Den största Nordvästskånska kommunen Helsingborg har varken sett några folkomröstningar eller någon större framgång för nya och lokala partier. På Stortorget hade Jordens vänner på lördagen parkerat en cykel. Deras budskap: ”Stoppa Landborgsgaraget genom kommunalvalet.” De vill uppmana väljarna att rösta på de partier som inte vill bygga garaget.

Kommer väljarna att lyssna? Ännu återstår att se om det finns några lokala frågor i Helsingborg, eller i övriga nordvästra Skåne som rubbar rikstrenderna i årets val.  För demokratins skull kan man önska det. De kommunala frågorna förtjänar att tas på allvar. Den lokala demokratin behöver engagerade väljare. Även om det stökar till det en aning i fullmäktige.

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s